Administration 

Ilddåb: Kan Mette F. tøjle 12 eks-ministre og gå i kødet på Løkke?

Mette Frederiksen bliver ny socialdemokratisk partiformand efter Helle Thorning-Schmidt. Målet er klart: Statsministerposten. Vejen er til gengæld svær og brolagt med udfordringer.Justitsministerposten kan vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at lede folketingsgruppen i opposition. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix.)

Hvordan får man en stribe eks-ministre med store egoer til at spille sammen og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden? Justitsministeriet er det rene barnemad sammenlignet med Mette Frederiksens nye job som ny partiformand.

ANALYSE

Danmark har lige sagt farvel til landets første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Allerede ved næste folketingsvalg kan danskerne måske sige velkommen til nummer to. Nemlig Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes hovedbestyrelse peger i dag på Mette Frederiksen som partiets nye formand efter Helle Thorning-Schmidt.

Og ligesom Anker Jørgensen, Svend Auken, Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt har Mette Frederiksen den helt selvfølgelige ambition, at hun går efter statsministerposten. Det er simpelt hen kodet ind i enhver socialdemokratisk partileders DNA, at man skal helt til tops og gå efter ansvaret og indflydelsen som regeringsleder.

Det er lykkedes for de allerfleste. Dog ikke for Svend Auken og Mogens Lykketoft, der ellers fra barnsben var Aalborg-pigens store politiske idoler og rollemodeller. Fra Svend og Mogens, som Mette Frederiksen har været på fornavn, kindkys og mentorkurser hos, har Mette Frederiksen sin sociale indignation, sit internationale udsyn og jordbundethed. Og hun har tænkt sig at rette op på, at hendes to mentorer aldrig rykkede helt ind i statsministeriet.

Helle og Mette blev aldrig hjerteveninder

Da Helle Thorning-Schmidt blev formand for Socialdemokraterne tilbage i 2005, stemte Mette Frederiksen på Frank Jensen som partiformand. Og det er ikke nogen hemmelighed i det socialdemokratiske bagland, at Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt har taget deres brutale tvekampe om partiets politiske linje.

Hjerteveninder blev de aldrig, men de senere år har de fået, hvad kilder beskriver som et tåleligt og respektfuldt forhold til hinanden. Og når Helle Thorning-Schmidt går ud og anbefaler, at Mette Frederiksen skal overtage tronen, er det i en klar overbevisning om, at hun er rette kvinde på rette sted.

Tidligere har både Nick Hækkerup og Nicolai Wammen flirtet med tanken om at tage over efter Thorning, men de ambitioner har de skrottet i takt med, at Mette Frederiksens stjerne bare er vokset og vokset i det socialdemokratiske bagland.

Men selvom Mette Frederiksen nu kåres uden modkandidater til formandsposten, bliver det ikke nogen dans på socialdemokratiske roser for hende.

Skal Corydon bygge spagettitårne?

Først og fremmest skal hun nu lede en stor socialdemokratisk folketingsgruppe. For Mette Frederiksen kan de tunge ministerposter som først beskæftigelsesminister og siden justitsminister vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at skulle styre en 47 mand stor folketingsgruppe i opposition. Så er det sagt.

Som partileder må hun nu trække på al sin erfaring som beskæftigelsesminister, hvor hun gjorde op med meningsløse aktiveringskurser for ledige. Det duer jo ikke at sætte eks-finansminister Bjarne Corydon i gang med at bygge spagettitårne! Og hvem kan se eks-forsvarsminister Nicolai Wammen på et såkaldt pipfuglekursus?

Som noget af det første skal Mette Frederiksen konstituere folketingsgruppen, og her skal hun sætte en stribe eks-ministre med store egoer i meningsfuldt arbejde og få dem til at tro på, at de er tilbage i ministerkontorerne meget hurtigt. De vil være rastløse og utålmodige. Det gælder om, at få dem til at arbejde og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden.

Nogle af eks-ministrene vil sikkert også forsvinde ret hurtigt, ligesom man så en Lykke Friis fra Venstre, der efter at have mistet en ministerpost, hurtigt fik topjob udenfor den politiske verden. Men det kan hun ikke regne med, og derfor skal der være meningsfuldt arbejde til en halv snes eks-ministre.

- Det bliver ikke nemt. Nogle af dem tror jo, at de er Gud selv, som en central socialdemokrat udtrykker det.

Sass kan blive ny gruppeformand

Allerede i næste uge skal der vælges ny gruppeformand og politisk ordfører, de to mest centrale poster, i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Her skal Mette Frederiksen ud i en balancekunst. Forventningen er, at Henrik Sass Larsen bliver en ny stærk gruppeformand. Allerede fredag var han ude og rose Mette Frederiksen.

- Hun kan det hele, lød skudsmålet fra Henrik Sass Larsen. Sass nyder stor respekt og har kontakter i alle kaffeklubber i partiet, og Mette Frederiksen har mindst af alt brug for, at en ny kaffekrig bryder ud mellem de tre kaffeklubber i folketingsgruppen.

Hvem der bliver ny politisk ordfører, gættes der på. Her kommer Mette Frederiksen også ud i en svær balancekunst som leder. Hun skal ikke tryne for mange eks-ministre, men når kabalen skal lægges mellem de tunge ordførerskaber, skal hun også tage hensyn til talentfulde gruppefæller, der har trukket det store læs, mens andre sad i ministerstolene. Som Folketingets største parti får Socialdemokraterne desuden formandsposter i en række store udvalg i Folketinget, og her kan hun for eksempel placere en Nick Hækkerup eller Magnus Heunicke både for at skabe ro men også for at give dem mundkurv på.

Både Maja Panduro og Leif Lahn Jensen skal også i spil til gode poster. Men der er også en Magnus Heunicke, Christine Antorini og Kirsten Brosbøl, der har forventninger om spændende ordførerskaber. Og dertil kommer at nyvalgte kræfter som Peter Hummelgaard og Mattias Tesfaye også skal have plads. Og hvad med tidligere SFere som Astrid Krag og Jesper Petersen, der også har fået kanonvalg? Hvad skal de lave?

Mette skal også gafle de unge

Når den svære kabale med at konstituere folketingsgruppen er gået op, skal hun for alvor i gang med andre store udfordringer.

De  unge vælgere skal overbevises om, at Socialdemokraterne er fremtidens parti. Her skal den nye partileder ud at brande det klassiske arbejderparti som et moderne rødt og grønt parti, der ikke er til at komme udenom, uanset om man er murer, sygeplejerske eller djøffer. Får hun ikke gaflet de unge stemmer, vinder hun ikke næste valg.

De vælgere, der er gået til Dansk Folkeparti, skal hentes tilbage til Socialdemokraterne. Og her er forventningen, at hvis nogen kan gøre det, er det Mette Frederiksen på en øl-kasse. Hun kan nemlig tale deres sprog og komme med klokkeklare holdninger.

Men den 37-årige bachelor i Afrika-studier får svært ved at indfri alle de mørkerøde socialdemokraters forventninger. I sin ministertid er Mette Frederiksen også blevet klar over, at der er noget der hedder økonomisk ansvarlighed, og derfor bliver det ikke en gavebod i løfter, man vil høre fra hende. Det vil skuffe nogen. Omvendt vil det glæde de kræfter i partiet, der godt ved, at uden pragmatisme og et godt forhold til dansk erhvervsliv bliver det svært at vinde stemmer hen over midten.

Hammeren falder ved næste folketingsvalg

Internt i partiet vil Mette Frederiksen få det mere eller mindre, som hun vil have det helt frem til næste folketingsvalg.

Et nyt principprogram vil blive formuleret med hendes eget hjerteblod. Fra Aalborg til Lolland vil hun blive tilbedt af alle ildsjælene i partiet.

Men hammeren falder ved næste folketingsvalg. Så skal Mette slå Løkke. Og hun får brug for alle mand i folketingsgruppen for at kunne gøre det.

Derfor bliver lederskabet af netop ex-ministre og de unge boblere i partiet afgørende for, om hun bliver Danmarks anden kvindelige statsminister.

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm