Administration 

Ilddåb: Kan Mette F. tøjle 12 eks-ministre og gå i kødet på Løkke?

Mette Frederiksen bliver ny socialdemokratisk partiformand efter Helle Thorning-Schmidt. Målet er klart: Statsministerposten. Vejen er til gengæld svær og brolagt med udfordringer.Justitsministerposten kan vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at lede folketingsgruppen i opposition. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix.)

Hvordan får man en stribe eks-ministre med store egoer til at spille sammen og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden? Justitsministeriet er det rene barnemad sammenlignet med Mette Frederiksens nye job som ny partiformand.

ANALYSE

Danmark har lige sagt farvel til landets første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Allerede ved næste folketingsvalg kan danskerne måske sige velkommen til nummer to. Nemlig Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes hovedbestyrelse peger i dag på Mette Frederiksen som partiets nye formand efter Helle Thorning-Schmidt.

Og ligesom Anker Jørgensen, Svend Auken, Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt har Mette Frederiksen den helt selvfølgelige ambition, at hun går efter statsministerposten. Det er simpelt hen kodet ind i enhver socialdemokratisk partileders DNA, at man skal helt til tops og gå efter ansvaret og indflydelsen som regeringsleder.

Det er lykkedes for de allerfleste. Dog ikke for Svend Auken og Mogens Lykketoft, der ellers fra barnsben var Aalborg-pigens store politiske idoler og rollemodeller. Fra Svend og Mogens, som Mette Frederiksen har været på fornavn, kindkys og mentorkurser hos, har Mette Frederiksen sin sociale indignation, sit internationale udsyn og jordbundethed. Og hun har tænkt sig at rette op på, at hendes to mentorer aldrig rykkede helt ind i statsministeriet.

Helle og Mette blev aldrig hjerteveninder

Da Helle Thorning-Schmidt blev formand for Socialdemokraterne tilbage i 2005, stemte Mette Frederiksen på Frank Jensen som partiformand. Og det er ikke nogen hemmelighed i det socialdemokratiske bagland, at Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt har taget deres brutale tvekampe om partiets politiske linje.

Hjerteveninder blev de aldrig, men de senere år har de fået, hvad kilder beskriver som et tåleligt og respektfuldt forhold til hinanden. Og når Helle Thorning-Schmidt går ud og anbefaler, at Mette Frederiksen skal overtage tronen, er det i en klar overbevisning om, at hun er rette kvinde på rette sted.

Tidligere har både Nick Hækkerup og Nicolai Wammen flirtet med tanken om at tage over efter Thorning, men de ambitioner har de skrottet i takt med, at Mette Frederiksens stjerne bare er vokset og vokset i det socialdemokratiske bagland.

Men selvom Mette Frederiksen nu kåres uden modkandidater til formandsposten, bliver det ikke nogen dans på socialdemokratiske roser for hende.

Skal Corydon bygge spagettitårne?

Først og fremmest skal hun nu lede en stor socialdemokratisk folketingsgruppe. For Mette Frederiksen kan de tunge ministerposter som først beskæftigelsesminister og siden justitsminister vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at skulle styre en 47 mand stor folketingsgruppe i opposition. Så er det sagt.

Som partileder må hun nu trække på al sin erfaring som beskæftigelsesminister, hvor hun gjorde op med meningsløse aktiveringskurser for ledige. Det duer jo ikke at sætte eks-finansminister Bjarne Corydon i gang med at bygge spagettitårne! Og hvem kan se eks-forsvarsminister Nicolai Wammen på et såkaldt pipfuglekursus?

Som noget af det første skal Mette Frederiksen konstituere folketingsgruppen, og her skal hun sætte en stribe eks-ministre med store egoer i meningsfuldt arbejde og få dem til at tro på, at de er tilbage i ministerkontorerne meget hurtigt. De vil være rastløse og utålmodige. Det gælder om, at få dem til at arbejde og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden.

Nogle af eks-ministrene vil sikkert også forsvinde ret hurtigt, ligesom man så en Lykke Friis fra Venstre, der efter at have mistet en ministerpost, hurtigt fik topjob udenfor den politiske verden. Men det kan hun ikke regne med, og derfor skal der være meningsfuldt arbejde til en halv snes eks-ministre.

- Det bliver ikke nemt. Nogle af dem tror jo, at de er Gud selv, som en central socialdemokrat udtrykker det.

Sass kan blive ny gruppeformand

Allerede i næste uge skal der vælges ny gruppeformand og politisk ordfører, de to mest centrale poster, i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Her skal Mette Frederiksen ud i en balancekunst. Forventningen er, at Henrik Sass Larsen bliver en ny stærk gruppeformand. Allerede fredag var han ude og rose Mette Frederiksen.

- Hun kan det hele, lød skudsmålet fra Henrik Sass Larsen. Sass nyder stor respekt og har kontakter i alle kaffeklubber i partiet, og Mette Frederiksen har mindst af alt brug for, at en ny kaffekrig bryder ud mellem de tre kaffeklubber i folketingsgruppen.

Hvem der bliver ny politisk ordfører, gættes der på. Her kommer Mette Frederiksen også ud i en svær balancekunst som leder. Hun skal ikke tryne for mange eks-ministre, men når kabalen skal lægges mellem de tunge ordførerskaber, skal hun også tage hensyn til talentfulde gruppefæller, der har trukket det store læs, mens andre sad i ministerstolene. Som Folketingets største parti får Socialdemokraterne desuden formandsposter i en række store udvalg i Folketinget, og her kan hun for eksempel placere en Nick Hækkerup eller Magnus Heunicke både for at skabe ro men også for at give dem mundkurv på.

Både Maja Panduro og Leif Lahn Jensen skal også i spil til gode poster. Men der er også en Magnus Heunicke, Christine Antorini og Kirsten Brosbøl, der har forventninger om spændende ordførerskaber. Og dertil kommer at nyvalgte kræfter som Peter Hummelgaard og Mattias Tesfaye også skal have plads. Og hvad med tidligere SFere som Astrid Krag og Jesper Petersen, der også har fået kanonvalg? Hvad skal de lave?

Mette skal også gafle de unge

Når den svære kabale med at konstituere folketingsgruppen er gået op, skal hun for alvor i gang med andre store udfordringer.

De  unge vælgere skal overbevises om, at Socialdemokraterne er fremtidens parti. Her skal den nye partileder ud at brande det klassiske arbejderparti som et moderne rødt og grønt parti, der ikke er til at komme udenom, uanset om man er murer, sygeplejerske eller djøffer. Får hun ikke gaflet de unge stemmer, vinder hun ikke næste valg.

De vælgere, der er gået til Dansk Folkeparti, skal hentes tilbage til Socialdemokraterne. Og her er forventningen, at hvis nogen kan gøre det, er det Mette Frederiksen på en øl-kasse. Hun kan nemlig tale deres sprog og komme med klokkeklare holdninger.

Men den 37-årige bachelor i Afrika-studier får svært ved at indfri alle de mørkerøde socialdemokraters forventninger. I sin ministertid er Mette Frederiksen også blevet klar over, at der er noget der hedder økonomisk ansvarlighed, og derfor bliver det ikke en gavebod i løfter, man vil høre fra hende. Det vil skuffe nogen. Omvendt vil det glæde de kræfter i partiet, der godt ved, at uden pragmatisme og et godt forhold til dansk erhvervsliv bliver det svært at vinde stemmer hen over midten.

Hammeren falder ved næste folketingsvalg

Internt i partiet vil Mette Frederiksen få det mere eller mindre, som hun vil have det helt frem til næste folketingsvalg.

Et nyt principprogram vil blive formuleret med hendes eget hjerteblod. Fra Aalborg til Lolland vil hun blive tilbedt af alle ildsjælene i partiet.

Men hammeren falder ved næste folketingsvalg. Så skal Mette slå Løkke. Og hun får brug for alle mand i folketingsgruppen for at kunne gøre det.

Derfor bliver lederskabet af netop ex-ministre og de unge boblere i partiet afgørende for, om hun bliver Danmarks anden kvindelige statsminister.

Gordon Ramsey
Kendte

TV-kok døden nær

Forbryderfoto af kvinde
Nyheder

Efter 43 år i fængsel:

Drabsdømt kvinde

får omstødt dom

Mette Frederiksen på gaden under valgkamp
Nyheder

Eks-spionchef undrer sig efter overfald på statsminister

parkeringsplads ved hospital
Krimi

Læge stukket ned på hospital

Fodboldtræner på sidelinjen
Sport

Sloveniens landstræner:

Danmark er favorit

Portræt af ung kvinde
Kendte

MGP-vinder er blevet mor:

Gik 20 dage over termin

Klippe over fjord
Krimi

Kvinde faldt 500 meter ned fra fjeld i Norge

redningsbåd på havet
Krimi

Stor redningsaktion:

Otte kajakker i havsnød

Nyheder

350.000 demonstranter på gaden i Frankrig

Målmand danner trgt med hænderne for munden
Sport

Landsholdsmålmand død:

Blev blot 26 år

Personer på balkon
Nyheder

Kate viser sig for første gang i månedsvis

Biler på regnvåd gade
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og kraftig regn

Mand på talerstol
Nyheder

Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage

kvinde
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne:

Scorer ny stor rolle

to mænd
Kendte

Kendt anmelder:

Han hitter i revyen

Nyheder

Serverer øl for

børn på Folkemødet

tog og ambulance
Nyheder

Tog afsporet: 

Ramte halmballe

kvinde
Nyheder

Statsminister: Det

våben må aldrig bruges

fodboldspillere
Sundhed

Landsholdet er klar

til at isolere spillere 

indgangsportal
Nyheder

Fjerner kunst

stjålet af nazister

to mænd
Nyheder

Skal forklare den 

høje pris på lægemidler

mand
Sport

Åbner EM med

knusende sejr 

Finlands statsminister, Petteri Orpo,
Nyheder

Mand stikker 12-årig

dreng ned

Tre personer i tre forskellige fodboldtrøjer.
Sport

Fodbold-feber: Dem

holder danskerne med

William og Kate.
Kongelige

Kate om sin sygdom:

Der er gode og

dårlige dage

Et skilt med Taxi
Krimi

Taxachauffør dømt:

Voldtog ung kvinde

En mand med ryggen til
Krimi

Kan du kende ham?

Hærværk og hagekors

En notesbog og en blyant
Krimi

Det stod der i de

brutale noveller

fra Korsør-sagen

En kvinde og en mand i et supermarked
Nyheder

Åbner første

betjeningsløse butik

Fra programmet
Nyheder

Efter "Den sorte svane":

Færdig som advokat

En rød slikkepind
Nyheder

Farlige slikkepinde

solgt i hele landet

Skilt ved Kirkerup
Krimi

Korsør-manden er

svært perverteret

kvinde i hvidt outfit
Nyheder

Mette F: Jeg er

stadig ikke mig selv

fodboldspillere træner
Sport

EM 1992 om igen:

Så er der millioner

på vej til danskerne 

bygning set udefra
Krimi

Bombetrussel mod 

retsbygning 

mand lytter
Kendte

Stjerneforfatter

skal i fængsel 

tennisspiller smiler
Kendte

Wozniacki: Klar til OL

vaffelis
Helt vildt

Klamt: Fandt finger i is

søområde
Krimi

Korsørmandens computer:

Dødsporno og drukning

par poserer
Kendte

Karsten Ree: Har

tabt en halv milliard

politi til stede på vej
Krimi

LIVEBLOG:

Korsørsagen fortsætter

tre personer poserer
Film og TV

Tv-serie booster

britisk økonomi

folk til festival
Nyheder

Våd weekend på vej

grænsekontrol
Nyheder

Grænsekontrol omlægger

trafikken 

trump taler
Nyheder

Første gang siden

stormløb: Trump

besøger Kongressen 

En mand og en kvinde tæt sammen
Film og TV

DR søger modne

singler til nyt

dating program

Bærebilledet fra dokumentaren.
Nyheder

TV 2 fjerner sløring i

"Den sorte svane"

Mark Le Fevre klør sig i baghovedet.
Film og TV

Dropper

Stormester

Francois Hardy
Kendte

Francoise Hardy er død

Menneskerettighedsdomstolen
Krimi

Tigger taber sag

mod Danmark

To svenske flag på en bygning
Nyheder

To svenskere dømt

til døden i Irak

Ulrikke Toft Simonsen tæt på.
Kendte

Ulrikke støtter

Claes Antonsen

En politibetjent bag en afspærring
Krimi

To brødre

fundet døde

Krimi

Svært at få DNA fra

tiltalt i Meng-sag

Sanne Salomonsen med en mikrofon
Kendte

Sanne Salomonsen er

færdig med Claes 

Nyheder

Efter Antonelli-exit:

Mister millioner 

rødt hus
Kendte

Bo som Lars Ulrich:

Barndomshjemmet

til salg igen 

inger støjberg står på talerstol
Nyheder

Støjberg: Jeg har

oplevet skub og

spytklatter

kvinde poserer
Nyheder

Vil indføre aktiv dødshjælp

i Danmark 

mand står med drone
Livsstil

Kender du reglerne 
for droneflyvning?

to personer sidder og taler
Nyheder

Antonsen trækker sig

byskilt
Krimi

Korsørmandens ven

var lærer for bortført

pige

tegning fra retten
Krimi

LIVE: Korsørsagen fortsætter 

politibetjent går på græs
Krimi

Fund af død person i å:

Politiet undersøger igen

Sport

Ramt speedwaykører:

Kæmper for at se

sine børn

mand med briller
Kendte

Kevin Spacey: Jeg er fallit 

skillt med teksten alles lægehus
Nyheder

Læger undrer sig:

Falske ydelser i

Alles Lægehus

hunde leger
Dyreliv

Hunde skyld i skader

for 40 millioner 

Nyheder

Efter overfald:

Mette F. ændrer planer 

to personer sidder og taler
Nyheder

Nyt job til Ellemann

fodboldspillere i aktion
Sport

Hjulmand har startopstilling på plads

krokodille
Helt vildt

Krokodille spiste kæledyr:

Skudt og lavet til suppe 

En kvinde foran en sportsvogn
Biler

Maserati - nu med et kvindeligt brøl

collage med fodboldprofiler
Debat

Søren Baastrup: Den store EM-optakt!

en gråhåret mand
Kendte

Claes Antonsen undskylder for sexistisk adfærd 

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Brand i bil stoppede trafik på Storebæltsbroen

Rutschebanen
Livsstil

En op-og-nedtur på 110 år

en 1000-krone seddel
Nyheder

Nu må butikker afvise den 

et basketball logo
Sport

Basketball-legende død