IKEA mobber Danmark
Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library
Møbelgiganten IKEA opkalder luksussofaer efter svenske byer og lækre senge efter norske. Men gulvmåtter, småtæpper og gulvunderlag får danske navne

IKEA er lig med kvalitetsmøbler til en overkommelig pris. Men gør møbelimperiet i virkeligheden alt, hvad det kan, for at mobbe Danmark?

Den tanke kan man få, hvis man kigger IKEA-kataloget grundigt igennem.

For når produkterne skal navngives, er der en klar tendens til, at Danmark får de mere kedelige produkter opkaldt efter sig.

IKEA s luksusserie med lædersofaer og lænestole hedder for eksempel Stockholm. Karlstad er en svensk by, men også en lækker lænestol. Spisebordet Torsby er opkaldt efter en tredje svensk by. Og eksemplerne er mange flere.

Selv nordmændene bliver hædret med sengene Tromsö, Hemnes og mange flere.

Dørmåtte-danmark

Danmark må derimod finde sig i knapt så fede møbler: Der er dørmåtterne Köge og Sindal. Bröndby er et usselt lille tæppe - det samme er Nästved, Helsingör og Roskilde. Og Nivå er et gulvunderlag, for bare at nævne et par eksempler.

Det er ikke et tilfælde, mener lektor og kommunikationsekspert Klaus Kjøller fra Københavns Universitet.

»Det er alt for regelmæssigt til at være et tilfælde, for IKEA er jo et dybt professionelt foretagende. Det kan kun være drilleri mod Danmark,« siger han.

Og de danske navne er ubetinget mindre værd end de svenske og norske, mener leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet Troels Mylenberg.

»Det er ligesom, hvis man får opkaldt en vej efter sig. Så vil man også hellere have Strandvejen end vejen ved siden af lossepladsen. Navngivning er noget af det mest identitetsskabende, og en dørmåtte er ubetinget noget man tørrer sine sko af i. Det siger noget om IKEA s humor,« siger han.

Klaus Kjøller er enig.

»Dørmåtter, små tæpper og gulvunderlag er tredje klasse, hvis det ikke er sjette eller syvende klasse i boligindretning. Kan man overhovedet komme længere ned end at være et gulvunderlag?« spørger Kjøller.

Terror mod Danmark

Om der i virkeligheden er et decideret had til Danmark fra den store møbelkoncern, tvivler Klaus Kjøller dog på.

»Man kunne sige, at det viser, at IKEA i virkeligheden er en slags svensk imperialistisk foretagende over for danskere. De træder os under fode, her nøjagtig 350 år efter vi mistede Skåne Halland og Blekinge. Det er dog nok at lægge for meget i det. Men måske sidder der en klike i navngivningsafdelingen, som fører terrorvirksomhed mod Danmark,« siger Klaus Kjøller.

Som en sidste detalje skal det nævnes, at det ene af IKEA s to toiletbrætter såmænd hedder Öresund. Det var i går ikke muligt at få en forklaring på, om IKEA mobber Danmark. Men møbelgiganten oplyser, at det er to svenskere, der har navngivet alle møblerne, og at navnene ikke må være stødende i nogen af de 31 lande, koncernen sælger i.

Så let slipper de dog ikke - Nyhedsavisen vil i de kommende dage jagte et svar fra svenskerne.

faktaboks
via Listen To News