Administration 

Igen mere end 14.000 kvote 2-ansøgninger til VIAs uddannelser

VIA University College har i år modtaget 14.262 kvote 2-ansøgninger. Det er stort set samme antal som i fjor. Der er igen stor søgning til både de offentligt- og privatrettede uddannelser.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
De unge viser stadig kæmpe interesse for at tage en videregående uddannelse.

Da ansøgningsfristen for kvote 2-ansøgninger udløb 15. marts klokken 12.00, havde VIA University College modtaget i alt 14.262 kvote 2-ansøgninger. 6.109 af ansøgningerne er førsteprioritetsansøgninger - altså ansøgninger fra unge, der allerhelst vil ind på en uddannelse hos VIA.

Dermed kan Danmarks største professionshøjskole allerede nu konstatere, at der vil blive fyldt op på alle stole på langt de fleste af institutionens 45 forskellige uddannelser. VIA skal nemlig i år i alt optage ca. 6.000 nye studerende. Og i juli, når der er ansøgningsfrist i kvote 1, kommer der langt flere ansøgninger ind.

Antallet af førsteprioritetsansøgninger gennem kvote 2 er én procent lavere end i fjor - svarende til 63 færre ansøgninger. Med andre ord er søgningen stort set status quo.

Læreruddannelsen fortsætter fremgang i søgningen

Konkret er antallet af ansøgninger til VIAs fire læreruddannelser i Region Midtjylland igen i år steget - med 1,9 procent førsteprioritetsansøgninger i forhold til sidste år. Kvote 2-søgningen til VIAs socialrådgiveruddannelser er steget med 1,8 procent.

Årets højdespringer hos VIA er bygningskonstruktøruddannelsen, der i år har fået 17,3 procent flere førsteprioritetsansøgninger end sidste år.

Til gengæld er kvote 2-søgningen til VIA ingeniøruddannelser samlet faldet med 3,7 procent. Faldet skal set i lyset af, at søgningen til VIAs ingeniøruddannelser steg meget markant med 51,3 procent fra 2015 til 2016.

Årets tilbagegang i søgningen til VIAs ingeniøruddannelser hænger i øvrigt også sammen med, at VIA i år har modtaget gennemsnitligt 12,3 procent færre kvote 2-ansøgninger til sine engelsksprogede uddannelser end i fjor - det gælder blandt andet de engelsksprogede uddannelser til ingeniør, markedsføringsøkonom og value chain manager.

På VIAs pædagoguddannelser er antallet af kvote 2-ansøgninger samlet set faldet med 2,0 procent, mens sygeplejerskeuddannelserne hos VIA har fået 1,4 procent færre førsteprioritetsansøgninger gennem kvote 2 sammenlignet med i fjor.

Stor søgning til både offentligt- og privatrettede uddannelser

Rektor for VIA University College, Harald Mikkelsen, glæder sig over den fortsat meget store søgning til VIAs uddannelser.

"Antallet af kvote 2-ansøgninger til VIAs uddannelser er steget hvert af de seneste otte år. Derfor kan tallene ikke blive ved med bare at stige - slet ikke i en tid med forbedring i konjunkturerne, og hvor vi begynder at se de mindre ungdomsårgange. Det afgørende er, at der stadig er rigtig mange unge, der søger ind på uddannelser. Det er især positivt, at der er massiv søgning til både VIAs offentligt- og privatrettede videregående uddannelser, da vi jo i Danmark har behov for medarbejdere i såvel den offentlige som private sektor for at skabe vækst og sikre velfærden," siger Harald Mikkelsen og tilføjer:

"Den store søgning til VIA beviser, at mange er tiltrukket af professionsbacheloruddannelserne, som bygger bro mellem læring og handling ved at veksle mellem undervisning og praktikperioder på arbejdspladser, og som giver mulighed for at sætte aftryk på samfundet. Professionsbacheloruddannelsernes dna er jo, at den teori, de studerende lærer på uddannelsen, skal kunne bruges direkte i job fra dag ét på arbejdspladsen. Derfor er uddannelserne meget målrettede, operationelle og praksisnære - samtidig med at de bygger på den seneste forskningsviden".

Studerende matcher arbejdsmarkedets behov for innovative kompetencer

Harald Mikkelsen påpeger, at arbejdsmarkedet i høj grad efterspørger professionsbachelorer, fordi de efter endt uddannelse er blevet rustet med kompetencer, som arbejdsgiverne har brug for, og desuden er blevet klædt på til at tænke innovativt - til gavn for både offentlige institutioner og private virksomheder.

At professionsbacheloruddannelserne matcher arbejdsmarkedets behov 'ude i virkeligheden' sikrer VIA og landets øvrige seks professionshøjskoler blandt andet ved at inddrage repræsentanter for det offentlige og private erhvervsliv i de uddannelsesudvalg, som løbende udvikler uddannelserne.

Harald Mikkelsen betegner det som 'godt', at de unge med den store søgning til professionsbacheloruddannelserne bakker op om politikernes indsats for at undgå en overakademisering i Danmark. I den forbindelse bemærker Harald Mikkelsen, at en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forudsiger, at vi i Danmark vil mangle 40.000 med en mellemlang uddannelse i 2025, med mindre der bliver uddannet flere lærere, pædagoger, sygeplejersker, ingeniører og andre professionsbachelorer i de kommende år.

Harald Mikkelsen pointerer, at kvote 2-søgningen kun er første halvleg. Det endelige resultat for antal ansøgninger bliver der først fløjtet af for den 5 juli, når kvote 1-ansøgningerne også er kommet ind. Og traditionelt kommer der endnu flere ansøgninger i kvote 1 end i kvote 2, ligesom VIA optager lidt flere ansøgere gennem kvote 1 end gennem kvote 2.

Pressekontakt for yderligere oplysninger:

Rektor for VIA University College, Harald Mikkelsen. Tlf. direkte og mobil: 87 55 10 01. E-mail: hm@via.dk(Vil være svær at træffe 15. marts).

Prorektor hos VIA University College, Peter Friese. Tlf. direkte og mobil: 87 55 10 12. E-mail: pf@via.dk

Journalist Kiri Kesby, VIA kommunikation. Tlf. direkte og mobil: 87 55 14 61 / 20 49 90 30. E-mail: kike@via.dk

Se også www.via.dk

Hvad er kvote 2?

I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de uddannelser, de har søgt ind på.

Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.

Ansøgningsfrist gennem kvote 1 er 5. juli kl. 12.00.

I kvote 1 bliver ansøgerne alene optaget på uddannelser på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Ansøgerne får 28. juli svar på e-mail og i e-boks på, om de er blevet optaget på deres drømmeuddannelser.

Fakta om VIA University College

VIA er Danmarks største professionshøjskole med 18.600 studerende og 2.100 medarbejdere.

VIA udbyder 45 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker.

VIA har campusser med flere uddannelser under samme tag i syv byer i Region Midtjylland. Campusserne ligger i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer enkelt-uddannelser i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenå.

VIA er kåret som Danmarks mest entreprenante uddannelsesinstitution af Young Entreprise.

VIA har 18 videncentre, der beskæftiger sig med praksisrettet forskning, udvikling og innovation. Aktiviteterne foregår i samarbejde med virksomheder, offentlige institutioner og organisationer.

VIA har fokus på det internationale område gennem blandt andet uddannelseseksport, udenlandske studerende på VIAs uddannelser og danske VIA-studerende på praktik- og studieophold i udlandet.

VIA samarbejder tæt med virksomheder, offentlige institutioner, organisationer og andre interessenter i ind- og udland. Samarbejdet vedrører blandt andet udvikling af uddannelser, forskningsprojekter og studentermobilitet.

VIA er Nordens største udbyder af efter- og videreuddannelse gennem bl.a. kurser, akademiuddannelser og diplomuddannelser.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver