Administration 

I dag bliver 1.400 piger inspireret til en fremtid med teknik og naturvidenskab

Pigerne kigger nærmere på naturvidenskaben til Girls' Day in Science. Foto: Hempel.

Hvordan designer man flydele? Hvordan virker radarsystemer? Er det svært at indstille et rumteleskop? Hvordan virker pumper, robotter og termostater? Og hvor vigtig er lugtesansen egentligt på en kaffefabrik?

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Det er bare nogle få af de spørgsmål, som omkring 1.400 piger fra grundskoler og gymnasier fra hele landet vil få et svar på ved Girls' Day in Science, der løber af stablen i dag.

Det er skole-virksomhedssamarbejdet Jet-Net.dk, der står bag den store begivenhed. Dagen sætter fokus på, at rigtig mange piger fravælger en teknisk og naturvidenskabelig uddannelse og karriere. Det er en skam, for virksomhederne har brug for dem, og der er masser af spændende muligheder for pigerne, pointerer direktør i Naturvidenskabernes Hus, der står bag Jet-Net.dk, Nanna Seidelin:

"Om det så handler om klima, bæredygtig energi, rent vand til alle, fremtidens fødevarer, smarte IT-løsninger eller noget helt andet, ja så kan pigerne med en naturvidenskabelig eller teknologisk uddannelse virkelig komme ud og gøre en forskel i forhold til de globale udfordringer, vi står over for. Ved at få pigerne med får vi endnu bedre produkter og løsninger, så vi kan sikre en bæredygtig samfundsudvikling, baseret på nye teknologier," siger hun.

Piger prøver pumper og møder robotter og rollemodeller

I alt 30 arrangører over hele landet åbner i dag dørene for pigerne. To af stederne er ved Grundfos og hos science centeret Naturvidenskabernes Hus, begge i Bjerringbro. På Grundfos skal 30 piger fra Aalborghus Gymnasium løse opgaver tæt knyttet til nogle af Grundfos' kerneopgaver, vandrensning og udvikling af fremtidens pumper. Kvindelige medarbejdere vil arbejde tæt sammen med pigerne i en workshop, hvor de afprøver metoder til at rense vand og bruger simulationsprogrammer til at arbejde med optimering af pumpers funktion.

Louise Holland Heide, Senior HR Consultant i Grundfos, siger, at hun håber Girls' Day in Science kan åbne pigernes øjne for den forskel, de kan gøre for andre mennesker:

"Vi glæder os til at vise pigerne, at de kan gøre en reel forskel med teknisk viden. Hos Grundfos kan de eksempelvis være med til at skaffe rent vand til alle de mange mennesker rundt om i verden, der ikke har det i dag. Vi har brug for pigerne, så Girls' Day in Science er en vigtig dag for os her i Grundfos," siger hun.

I Naturvidenskabernes Hus møder 120 piger fra lokale grundskoler både robotter og kvindelige rollemodeller. Pigerne blokprogrammerer både de menneskelignende NAO-robotter og LEGO Mindstorm guidet af kvindelige studerende fra Erhvervsskolerne Aars. De skal designe en kastearm, hvor mekanikken er sammensat af LittleBits, som er elektroniske komponenter monteret på små printplader, der kan sættes sammen på mange måder.

Pigerne skal også besøge Grundfos, hvor de møder en kvindelig medarbejder, der arbejder med at indkøbe og tilpasse industrirobotter til produktionen af pumper. Hun sørger også for at sikkerheden er i orden, når mennesker og robotter skal samarbejde.

Ti piger udvalgt til verdensomspændende mentorprogram

For én af pigerne hos Naturvidenskabernes Hus bliver dagen i dag noget særligt. Hun, og ni andre piger der er til Girls' Day in Science andre steder i landet, får nemlig at vide, at de er udvalgt til at deltage i The New York Academy Of Sciences internationale mentorprogram, "1000 Girls, 1000 Futures."

Udviklingschef i Naturvidenskabernes Maiken Lykke Lolck vi overrække beviset for deltagelsen i mentorprogrammet til den heldige pige.

Efter den 30.8 fortæller Naturvidenskabernes Hus, hvem alle deltagerne i mentorprogrammet er.

Ud over arrangementer hos Grundfos og Naturvidenskabernes Hus åbner blandt andre Microsoft, Haldor Topsøe, Hempel, Danish Crown, Orbicon samt Kamstrup dørene for pigerne i dag.

Se her for en fuld liste over alle arrangementer til Girls' Day In Science.

Læs evt. mere i pressemeddelelsen fra 25.8.

Hent topbilledet i stor version.

Evt. billedtekst. Pigerne kigger nærmere på naturvidenskaben til Girls' Day in Science. Foto: Hempel.

Yderligere oplysninger og kommentarer:

Direktør Nanna Seidelin, Naturvidenskabernes Hus, ns@nvhus.dk / 2941 1133.

Kommunikationschef Bjørn Kock Lærkedahl, Naturvidenskabernes Hus, bkl@nvhus.dk / 5119 4944.

FAKTA:

Om Girls' Day in Science

Girls' Day in Science er en landsdækkende kampagnedag, hvor virksomheder, science centre og tekniske gymnasier over hele landet inviterer grundskole- og gymnasiepiger indenfor til at arbejde med praktiske og virksomhedsrelaterede opgaver.Desuden møder pigerne vidt forskellige kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres valg af og karrieremuligheder med en naturvidenskabelig/teknisk uddannelse. 20 virksomheder, syv science centre og tre uddannelsesinstitutioner skaber rammerne om årets begivenhed.

Om Jet-Net.dk

Jet-Net.dk er et landsdækkende skole-virksomhedsnetværk, som gennem spændende samarbejdskoncepter søger at inspirere flere unge til at vælge en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. Foruden de seks kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast, Microsoft og Haldor Topsøe tæller netværket mere end 75 virksomheder samt grundskoler og gymnasier. Jet-Net.dk drives af non-profit organisationen Naturvidenskabernes Hus. Jet-Net-dk er støttet af Novo Nordisk Fonden og Fremstillingsindustrien.

Om programmet "1000 Girls, 1000 Futures"

Programmet giver pigerne en kvindelig mentor fra udlandet, som enten har afsluttet sit studie, sidder i en forskerstilling eller på anden vis arbejder inden for det naturvidenskabelige eller teknologiske felt. Dermed opstår et fællesskab, som byder på ideudveksling, nye perspektiver og udbygger pigernes netværk i et forløb, der ofte rækker ud over programmets étårige varighed. Foruden den løbende sparring får pigerne træning i kommunikation, networking, ledelse samt nogle tværkulturelle kompetencer, som giver dem et fundament for en senere karriere.

The New York Academy of Sciences er ansvarlig for programmet. Akademiet har med mere end 20.000 medlemmer i 100 lande skabt et globalt community inden for naturvidenskab. Hovedformålet er at udbrede viden og, gennem uddannelse af en ny generation af innovatorer inden for STEM-fagene, positivt at påvirke de globale udfordringer, verden står over for, som fx klimaforandringer, vandmangel og epidemier. I alt 71 piger har deltaget i programmet. Samarbejdet med Jet-Net.dk og The New York Academy of Sciences blev etableret i forbindelse med præsentationen af det danske Girls' Day in Science program i FN i 2016, hvor direktør for Naturvidenskabernes Hus, Nanna Seidelin, var inviteret af daværende undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby.

Læs mere om programmet her.

Om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus er et non-profit udviklings- og besøgscenter. Vi bygger bro mellem skoler og erhvervsliv og understøtter lærere i at udvikle og gennemføre inspirerende og virkelighedsnær undervisning. Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid. www.nvhus.dk
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje

billede indgangen til en superbrugsen
Krimi

Seks kvinder anholdt: Begik 200 "usædvanligt udspekulerede" butikstyverier

frugter på et bord
Mad og drikke

Vigtigt at vide om meloner

billede af læge i kittel
Krimi

Falsk læge gav
coronaråd i over et år

Sport

Danmark taber til Belgien i Eriksen-hyldest

billede af grødboller
Mad og drikke

Advarsel: Boller fra Kohberg kan give allergisk reaktion

fly står på jorden
Nyheder

Her er den nye aftale: Lande farves grønne

billede af politibil
Krimi

61-årig mister livet i trafikulykke - hovedvej lukket

billede af højt skummende øl
Krimi

Tre sigtet for

ølsmugling

i millionklassen

To letpåklædte modeller på en catwalk
Sex og samliv

Victoria's Secret aflyser show efter sexistisk stormvejr

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død