Hytteost i wraps, hytteost i ovnen med ost, hytteost på toast med æg, avocado og hytteost mig her og der. Der er gang i de mange TikTok-videoer og på Instagram med den fedtfattige spise, som også både er mættende og billig.
Så meget, at salget af hytteost i eksempelvis i norske mejerigigant Tine har mærket en 35% stor stigning i salget de seneste par måneder, og firmaet har ansat flere medarbejdere for at kunne følge efterspørgslen.
Avisen.dk tog fat i Arla for at høre, om salget også er steget herhjemme af hytteost, eller som det også er kendt som i udlandet, cottage cheese.
- Vi har fulgt udviklingen på hytteost i noget tid nu. Både fordi, vi kan se tiltagende interesse på sociale medier og også i tallene. Der er klart en stigende tendens i salget af hytteost i Danmark, oplyser Tanja Bang Udengaard, Senior Category and brand manager Cooking fra Arla.
Hun tilføjer, at stigningen ikke er helt på samme niveau som Norge.
- Men vi tror på interessen stiger. Både fordi det er et alsidigt produkt og har et højt indhold af protein, som i sig selv er en stigende kategori. Desuden er det et genialt produkt til retter, hvor man måske har erstattet noget af kødet med grøntsager, fordi du på den måde alligevel får dine proteiner. På den måde er det også et produkt, der passer godt ind i Arlas agenda om at hjælpe folk med at spise mere planterigt, konstaterer Tanja Bang Udengaard.
Salget af hytteost herhjemme ligger index 115 på året og index 131 de seneste 12 uger, og det er på tværs af både Arlas egne og andre brands. Så vi er på vej til "norske tilstande".
Foto: Arla
Gode opskrifter med hytteost
Fladbrød med hytteost
Hytteost dip
Lasagne med hytteost
Foto: Arla
5 ting du måske ikke vidste om hytteost
* Hytteost er blevet spist i Danmark siden 1950’erne, er mager med en fedtprocent fra 1 ½ til 4 og har et højt indhold af protein. Hytteost kaldes også hytteret.
* Hytteost er lavet på skummetmælk, noget hytteost er tilsat fløde for at gøre smagen blød.
* Hytteost hedder hytteost, fordi nybyggere i Amerika havde den med fra Europa og fremstillede osten i deres hytter helt fra 1848. I USA hedder hytteost cottage cheese.
* En danskfødt, indvandret mejerist fra Langeland, satte hytteost i amerikansk mejeriproduktion i 1915, så den nu blev solgt i butikker og ikke længere alene blev fremstillet hjemme i hytterne.
* Du forlænger holdbarheden af hytteost, når du altid tager af den med en ren ske.