Hvor blev Gaddafis specialstyrker af?
Moammar Gaddafis har til det sidste kaldt oprørerne for tabere og hævdet, at de aldrig ville vinde. Foto: DefenseImagery.mil, Wikimedia Commons
Libyens leder blev forladt af sine stærkeste folk. Det har givet åbent hus for oprørene.

At det libyske korthus nærmest ser ud til at vælte på et døgn, kommer bag på ekspert i sikkerhedspolitik og international politisk teori, lektor Peter Viggo Jakobsen.

"Jeg er meget overrasket over, at oprørerne har været i stand til at foretage et så velkoordineret angreb på så kort tid. De er nærmest kørt hele vejen ind til midtbyen med det samme," lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

Han konstaterer samtidig, at Gaddafis folk tilsyneladende har vendt deres leder ryggen.

"At Gaddafis styrker er begyndt at overgive sig er også overraskende. Jeg havde regnet med, at han havde en hård kerne af styrker, der var loyale til det sidste," slår han fast.

Hvad der sker med oberst Gaddafi, står fortsat ganske uklart. Men Peter Viggo Jakobsen har alligevel et godt bud.

"Gaddafi vil nok være bange for at blive fanget, så jeg tror da, at han forsøger at komme på et fly til Angola, Zimbabwe eller sådan noget," siger lektoren.

En dansk politiker har til gengæld et bud på, hvor Gaddafi opholder sig i øjeblikket.

"Det siges, at Gaddafi har forladt Tripoli og har forskanset sig på et hospital nær den algeriske grænse. Algerierne siger dog, at han ikke er velkommen, men Gaddafi er en tøsedreng, så han kommer ikke til at begå selvmord. Han vil overgive sig til nogen, der ikke vil ham noget ondt," lyder det fra de konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.