Så er der kun ganske få dage til juleaften, hvor det atter er tid til det helt store julebord. Traditionen tro er der rigtig mange, der har juleanden til at stå på menukortet, og lige så almindeligt det er at tilberede juleanden juleaften, lige så ualmindeligt er det at vide hvilken rødvin man skal servere til juleanden.
I denne artikel vil vi give dig en guide til hvilke typer rødvine, der passer perfekt til julebordet hvor der står and på menukortet.
De bedste rødvine, der passer til juleanden, er de vine, der er mest krydret og smagsintense. En tilberedt juleand er mørk og fast i kødet, og dette stiller krav til, at rødvinen er markant med en tannisk struktur – med andre ord kaldet for garvesyre. Garvesyren er med til at matche andekødets proteiner.
En andesteg har de velkendte dufte af andefedt, vildt, sødmefyldt, let brændt og en smule af hjerte og lever. Derfor er der også flere, der nærmest traditionelt vælger en Amarone til juleanden – dette er en vin, der både har saft og sødme, men rødvinen kan også let overdøve måltidet og dine smagsløg, og kan faktisk blive for kvalm og ligefrem ”for meget”.
Hvis du er typen, der gerne vil have Amarone til julebordet, så bør du eventuelt finde en rødvin fra en producent, der laver elegante Amaroner. Dette kan du læse mere omkring senere i guiden.
Når du endeligt skal til at gå i gang med at sætte tænderne i andekødet, så vil der i de fleste bidder være skind med. Andeskindet er med til at øge fedtindholdet, og det øgede fedtindhold giver behov for en rødvin med en frisk og livlig syre til både at rense munden og svælg med efter andefedtet.
Set hos: Uhrskov Vine
Amarone, som tidligere er blevet omtalt i artiklen, er et traditionelt valg til juleanden. Grundreglen er, at jo mere smag anden har, jo bedre fungerer en rødvin med en vis portion sødme. Derfor kan du med fordel vælge en Amarone fra en producent, der laver elegante Amaroner. Et godt alternativ til en Amarone er en californisk Zinfandel med masser af saft, kraft og sødme. Udfordringen er her at finde en rødvin med en tilpas muskulatur, saft og sødme, uden at det bliver for overdrevet.
Set hos: Uhrskov Vine
Generelt serveres der både sødt og surt til en andesteg. Dette kendetegner det traditionelle julebord, at man både serverer brunede kartofler, waldorfsalat eller rødkål. Derfor er det vigtigt, at en rødvin til andestegen både kan give det søde og det sure modspil. Dette løser man nemmest ved at vælge en mørk, kraftig og dyb rødvin med en god del syre og tanniner.
Hvis du ikke er typen, der er til de syrlige rødvine, kan du dog også vælge en mere sødlig rødvin til anden, hvormed det søde i f.eks. de brunede kartofler understreges. Fordelen ved at man vælger en mere sød rødvin er, at den også passer godt til risalamanden.
Ovenstående indhold er sponsoreret