Hvidløg har man brugt siden tidernes morgen – næsten da – til at give retterne et godt pift af krydderi. Herhjemme brugte man ramsløg som et af de første krydderier på vores breddegrader, og smagen og lugten kan minde lidt om hvidløg.
Og så er de små hvide også hamrende sunde. Ifølge Samvirke, så indeholder hvidløg både det svovlholdige stof alliin og enzymet alliinase. Tilsammen giver de beskyttelse mod insektangreb. Kommer enzym og alliin sammen, når et insekt gnaver løs, bliver alliin til allicin med en kraftig lugt, der afviser insektet. Det samme sker, når vi skærer eller presser hvidløg i køkkenet.
Men det er de færreste mennesker, som kan skjule, at de lige har spist hvidløg. Nogle lugter mere af det end andre, og hvidløgsånde skyldes især 4 stoffer, som kroppen danner fra allicin, efter vi har spist hvidløg. Et af dem er allyl methyl sulfid, som er længe om at nedbrydes, og som udskilles i sved, ånde og urin, når du har spist hvidløg. Især rå hvidløg, som vi spiser i f.eks. tzatziki, giver dårlig ånde.
Gode råd mod hvidløgsånde
Samvirke giver 4 gode råd mod ovenstående, og vi haster med at bringe dem:
* Persille, spinat, mynte og grønne æbler
Grønne grøntsager og frugter indeholder nogle enzymer, der ilter og binder svovlforbindelserne fra hvidløg. Men husk at spise dem rå.
* Drik mælk imens
Fedt i mælk binder stoffet allicin og mindsker lugten. man kan både drikke mælken, inden hvidløget spises eller lige efter. Det reducerer lugten.
* Væk med noget af hvidløget
Fjern den grønne spire midt i hvidløget. Her sidder de fleste af svovlforbindelserne.
* Tilbered hvidløgene
Rå hvidløg giver den stærkeste lugt og sætter sig mest i kroppen. Når man steger eller koger hvidløget, så vil varmen nedbryde de enzymer, der omdanner alliin til de lugtende forbindelser. Kogte eller stegte hvidløg smager selvfølgelig lidt anderledes end friske hvidløg.