Hviderussere kan undgå kolde tømmermænd
En fejde om, hvor meget Hviderusland skal betal Rusland for sin gas, er tilsyneladende tæt på en løsning. Dermed kan hviderusserne undgå at vågne op til en kold nytårsdag uden gas.

Hviderusserne undgår sandsynligvis, at Ruslands statslige gasselskab Gazprom lukker for den store gashane 1. januar og efterlader landet i kulden.

Efter et skænderi om gaspriserne har Gazprom truet med at lukke for gassen, men torsdag aften kom der fremgang i forhandlingerne, siger Hvideruslands premierminister, Sergej Sidorskij, ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass .

Ifølge premierministeren har Hviderusland i princippet accepteret, at gasprisen fordobles til 75 dollar for 1.000 kubikmeter, men forhandlingerne om prisen er endnu ikke afsluttet.

Presser gamle venner

Gammelt sovjet-venskab betyder ikke længere så meget for Rusland. I de seneste år er den ene tidligere sovjetrepublik efter den anden blevet presset af Gazprom med voldsomme prisstigninger

Hvis ikke landene lystrer, drejer russerne på nogle meget store håndtag, der får det hele til at blive meget koldere i det pågældende land – mærkeligt nok altid om vinteren.

Den 1. januar 2006 blev der lukket for rørledningen til Ukraine, men efter forhandlinger kom der gang i de ukrainske radiatorer og komfurer igen tre dage senere.

I år er det Hvideruslands tur til at komme en tur på pinebænken, og hvis ikke hviderusserne betaler to-tre gange så meget for gassen som i dag, vil de nytårsdag kl. 10 ud over tømmermænd også vågne op til landet største energikrise nogen sinde.

Vil have gasledning

Meget tyder på, at Rusland og Gazprom har en skjult dagsorden med at presse netop Hviderusland på gasprisen. Gazprom har nemlig som et led i forhandlingerne givet hviderusserne til tilbud om at fortsætte med billigere gas, hvis blot man vil sælge majoriteten i selskabet Beltransgaz, der ejer gasrørledningerne i Hviderusland. Et sådant salg vil give Rusland en meget stor fordel i forhold til EU-landene, der for tiden modtager 25 procent af deres gas fra Gazprom. Men dette købstilbud er hidtil blevet afvist, da hviderusserne tjener på at transportere den russiske gas gennem rørledningerne på sit område.

»Rusland er ikke kun ude efter flere penge, men ude efter at overtage kontrollen med sine nabolandes ejendom. Vor regering skulle have gjort os mindre afhængig af russisk energi tidligere, men man må lære fejltagelser,« siger Anatoly Krasutsky, der er hviderussisk parlamentsmedlem til AFP.

Europa bliver ikke ramt

Gasfejden mellem Hviderusland og Rusland kommer en smule bag på flere iagttagere. Rusland bliver nemlig normalt regnet for at være Hvideruslands diktatoriske præsident Alexander Lukashenkos eneste magtfulde støtte.

Den historisk varme vinter i Europa gør, at EU’s gaslagre for tiden er så store, at man i en periode godt vil kunne undvære den gas, der bliver eksporteret fra Rusland gennem Hviderusland til EU-landene. Så indtil videre er det kun hviderusserne, der får den russiske kærlighed at mærke.