Hviderusland udviser Sveriges ambassadør
Et bamsedrop over Hviderusland har fået præsident Aleksandr Lukasjenko til at udvise den svenske ambassadør.

Hviderusland har udvist Sveriges ambassadør i landet. Der er rettet anklager mod ambassadøren, som savner enhver grund, siger den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, på et telefonpressemøde.

Anklagerne mod den svenske ambassadør, Stefan Eriksson, handler om kontakter med den hviderussiske opposition, hvilket Carl Bildt ikke ser noget odiøst ved. Bildt kalder anklagerne for "latterlige".

Inden har Carl Bildt skrevet på Twitter oversat fra engelsk: "Lukasjenkos regime har udvist Sveriges ambassadør i Hviderusland for at have støttet menneskerettigheder for stærkt. Viser regimets sande jeg."

At den svenske ambassadør har haft kontakt med oppositionen i Hviderusland, er der ikke noget mærkeligt ved. Det viser bare, at Sverige handler i overensstemmelse med den politik, man fører, ifølge Bildt.

- Det er ingen hemmelighed, siger den svenske udenrigsminister og tilføjer, at der er mange svenske ambassadører, der har kontakt med oppositionen.

At beslutningen skulle have noget at gøre med en aktion, hvor et svensk pr-bureau lod plysbamser dale ned over Hviderusland i faldskærme med oppositionsmeddelelser, er ikke blevet nævnt i denne sammenhæng.

4. juli blev det oplyst, at et lille privatfly med svensk besætning havde kastet bamser med regimekritiske budskaber ud over blandt andet Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Landets forsvarsministerium affejede på internet episoden som en provokation, men præsident Lukasjenko valgte at tage aktionen til indtægt for at afskedige flere chefer inden for statsforvaltningen.

Sverige har også reageret på den hviderussiske reaktion. Bildt siger, at "den foreslåede nye hviderussiske ambassadør ikke er velkommen i Sverige".

Den hviderussiske optræden er bemærkelsesværdig, men viser ifølge Bildt, at det er en "lunefuld og uberegnelig" regering, der styrer Hviderusland.

Sveriges udenrigsministerium kan ikke bekræfte, at bamseaktionen har fundet sted.

/ritzau/TT