Hviderusland når kompromis med Rusland
Efter flere dages optrapning af konflikten mellem Hviderusland og Rusland indgik parterne onsdag et kompromis, så der igen vil flyde olie ind i Europa.

Præsidenterne af Hviderusland og Rusland kunne det, som ingen andre forhandlere i landene kunne. I fællesskab fandt de frem til et kompromis i den konflikt, der tidlige på ugen fik Rusland til at lukke den rørledning, som bringer russisk olie ud i Europa gennem Hviderusland.

Ifølge BBC har Hviderusland opgivet kravet om en transitskat på den olie, som Rusland sender gennem landet og videre ud i Europa.

»Regeringen har, efter at have taget de bilaterale aftaler med den russiske regering i betragtning, besluttet at aflyse statstolden på transitten af olie gennem statens rørledninger,« sagde den hviderussiske premierminister Sergei Sidorsky-

Ifølge flere internationale nyhedsbureauer havde Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Hvideruslands præsident, Alexander Lukashenko, en længere telefonsamtale, hvor de nåede til enighed om en ordning for olieeksporten. De har nu givet deres premierministre indtil fredag, til at få aftalen sat endelig på plads.

Europa kritisk

Konflikten har fået flere i EU til at sætte spørgsmålstegn ved Ruslands egnethed som energieksportør. Især Tyskland, der får en fjerdedel af sin olie fra Rusland, har været kritisk.

»Det er ikke acceptabelt, at der ikke er konsultationer omkring sådanne skridt. Det bliver ved med at ødelægge ens tillid, og man kan ikke bygge et samarbejde baseret på sand gensidig tillid på denne måde,« sagde den tyske forbundskansler Angela Merkel tirsdag.

Samtidig sagde den tyske økonomiminister Michael Glos, at det burde få Tyskland til hurtigt at genoverveje sin forpligtigelse til at udfase landets atomenergi. Ungarn er dog det land, der blev ramt hårdest. Cirka 85 procent af landets olieforbrug kommer fra Rusland, og Ungarn har derfor været nødt til at tappe af reservelageret. Ifølge bladet Petroleum Economist får Danmark blot 2,1 procent at landets olieforbrug fra Rusland.