Hviderusland blokerer russisk olie
Energikrisen mellem Rusland og Hviderusland eskalerer. Hviderusland har lukket for olierørledninger med russisk olie til Europa.

Hviderusland gør nu alvor af truslerne om at straffe Rusland for at fordoble sine gaspriser. Mandag lukkede Hviderusland for den olierørledning, der transporterer olie fra Rusland til Polen og Tyskland gennem Hviderusland. Det oplyser det polske rørselskab PERN, skriver AFP.

»Leveringen var ustabil i nat og blev så fuldstændig afbrudt mandag morgen på Druzhba-rørledningen, der leverer olie til Polen og Tyskland,« sagde talsmanden Tomasz Zakrzewski fra PERN.

Det russiske olieselskab Transneft beskylder Hviderusland for at stjæle olien til sig selv, men hviderusserne fastholder, at der blot er tale om en reduktion på grund af vedligeholdelsesarbejde.

Sikkert er det, at oliestoppet til Europa sker midt i en enorm energikrise mellem Rusland og den tidligere Sovjet-stat Hviderusland. I december fordoblede Rusland priserne på gas, og Hviderusland måtte modstræbende acceptere. Kort efter svarede Hviderusland igen ved at kræve, at Rusland betaler en skat for at transportere russisk olie gennem Hviderusland til kunderne i Europa. Det har Rusland hidtil nægtet.

Omkring 100 millioner ton russisk olie passerer gennem de hviderussiske olierørledninger om året. Gennem Hviderusland fordeles olien til Tjekkiet, Lithauen, Slovakiet, Tyskland og Polen. Polens økonomiminister udtalte mandag i en pressemeddelelse, at Polen har så store olielagre, at afbrydelsen i leveringen fra Rusland ikke bliver noget problem for forbrugerne.

EU’s energikommissær, Andris Piebalgs, siger til AP, at afbrydelsen i olieleverancen ikke indebærer »nogen umiddelbar risiko« for energiforsyningen i Europa, men han understreger også, at han kræver en »omgående og detaljeret forklaring« på den manglende olie fra både Rusland og Hviderusland.

Ifølge Piebalgs har Polen oliereserver til at kunne klare sig i 70 dage, mens Tyskland kan klare sig uden nye forsyninger i 130 dage.