Almindelig sødmælk kan afløse kontrastvæske, når patienter skal have CT-scannet mave-tarmkanalen. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.
Af Ulla Gunge
ulgu@avisen.dk
@BRØD:Fremover kan patienter måske undgå at drikke kontrastvæske, når de skal have scannet deres mave og tarme.
I stedet kan patienterne nøjes med at tage sig et glas sødmælk, for mælk fungerer fint som alternativ til gængse kontrastvæsker ved CT-scanning.
Det fremgår af en undersøgelse, som amerikanske radiologer netop har fremlagt på årsmødet for Radiological Society of North America.
»Vi er i stand til at få en lige så god udvidelse og fremhævelse af tarmen, som vi ser med den sædvanlige kontrastvæske,« siger dr. Lisa R. Shag-Patel fra St. Luke s-Roosevelt Hospital i New York i en pressemeddelelse.
Lettere at drikke
Kontrastvæske bruges til at udvide mave-tarmkanalen og samtidig bliver det muligt at se de forskellige organer. Det, der sker, er, at kontrastvæsken går i forbindelse med en anden kontrastvæske, som sprøjtes ind i blodbanerne.
Også mælk går i forbindelse med den kontrastvæske, der sprøjtes ind i blodet. De mælkefyldte hulrum i organerne optræder som mørke, og vægge som lyse områder. Det gør det lettere at se, om der er sygdom i organerne. Og for patienterne er det lettere at få mælken ned.
»Patienterne er mere villige til at drikke mælk, fordi de kender det fra deres hverdag,« siger Lisa R. Shag-Patel.
I alt 179 patienter har deltaget i undersøgelsen. 62 fik almindelig kontrastvæske, mens 117 fik mælk. 42 procent af kontrastvæskepatienterne fik bivirkninger som kramper, diarré og kvalme.
Det samme gjaldt kun en fjerdedel af de mælkedrikkende patienter.
Billige dråber
En anden fordel er, at mælken er langt billigere end kontrastvæsken, fremhæver Lisa R. Shag-Patel. I USA er kontrastvæsken mere end ti gange så dyr som mælken.
Mælken er ukontrolleret
Professor og overlæge i radiologi på Herlev Sygehus, Henrik Thomsen, mener ikke, at mælk kan erstatte kontrastvæske.
»Det er den kontrastvæske, som du sprøjter ind i årerne, der giver bivirkninger. Ikke den du drikker, for den ryger bare ud af tarmen igen,« siger Henrik Thomsen. Det er kalkindholdet, der gør mælken egnet til scanningerne.
»Men der er mange, som er mælkeallergikere eller som ikke kan lide mælk. Juridisk er det også et problem, at mælken er ukontrolleret. Jeg ved ikke, om der er forskel på, hvor meget kalk der er i mælk fra forskellige kvægtyper,« siger Henrik Thomsen.