Hver tredje sælger er fagligt usikker
Hver tredje sælger føler sig ikke fagligt rustet til at finde et nyt job, hvis der bliver uddelt fyresedler på arbejdspladsen. Foto: Colourbox.dk
Selvom fremtiden kræver flere akademiske kompetencer hos sælgerne, så bliver kun meget få efteruddannet.

Det står skidt til med efteruddannelsen af landets sælgere.

40 procent af salgsstyrken i de danske virksomheder har ikke været på kursus i de seneste tre år eller længere.

Det viser den nye rapport 'Salget 2020', som sælgernes faglige organisationen Business Danmark og Institut for Fremtidsforskning står bag.

"Nogle sælgere har ikke tradition for at have ret meget efteruddannelse med i bagagen. Er man for eksempel håndværksuddannet og sælger søm og skruer, så har man ikke samme tradition for faglig opgradering. Og så marcherer man måske ikke ind på chefens kontor og stiller krav," siger pressechef i Business Danmark, Michael Kragh Svendsen til Newspaq.

Men manglen på efteruddannelse er i høj grad også chefens ansvar, understreger han.

"Ledelsen synger gerne den gamle sang om, at når det går godt, har man ikke tid til at sende medarbejderne på kursus. Og når det går dårligt, så har man ikke råd," siger han til Newspaq.

Manglen på efteruddannelse betyder, at hver tredje sælger ikke føler sig fagligt rustet til at finde et nyt job, hvis der bliver uddelt fyresedler på arbejdspladsen.

Men følger dagens sælgerne ikke med tiden, så risikerer de alligevel at blive marginaliseret på fremtidens arbejdsmarked.

For akademiske færdigheder bliver i stigende grad krav til sælgerkorpset, fastslår rapporten.

"Derfor kunne vi godt tænke os, at der bliver stillet krav om efteruddannelse i kontrakterne. Men ligeså vel, som man har krav på lønforhandlinger, så skal man også stille krav til den årlige medarbejderudviklingssamtale (MUS) om, at der bliver lagt en plan for, hvilke kompetencer både virksomheden og medarbejderen skal bruge for at komme videre," siger Michael Kragh-Svendsen.