Hver tredje har en alkoholiker tæt på
Arkiv. 29 procent af danskerne kender en, som har et problem med alkohol. Foto: Colourbox
Rigtig mange danskere er tæt på en person, der har hang til flasken. Men de færreste gør noget ved problemet.

Næsten hver tredje dansker - eller helt præcis 29 procent - kender én eller flere i deres familie, omgangskreds eller blandt kollegerne, der efter deres skøn drikker for meget, viser en måling fra analyseinstituttet Megafon, foretaget for Politiken og TV 2

Den adspurgte føler samtidig, at det er svært at gøre noget.

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed, professor Morten Grønbæk, finder tallet højt:

- Det viser på den ene side, at mange er opmærksomme på problemet i deres egne omgivelser, og det er godt.

- Men det er også udtryk for, at alkoholproblemer stadig er tabu for en alt for stor del af befolkningen, når så mange kender nogen, der ikke kan styre deres forbrug, og som de ikke magter at gøre noget for, siger Morten Grønbæk til Politiken.

Direktør i foreningen Alkohol og Samfund Johan Damgaard Jensen vurderer, at Megafons tal underdriver problemet:

- Jeg tror, at der er tale om en underrapportering, og det skyldes, at det er forbundet med skyld og skam at kende nogen, der drikker for meget - og så ikke gøre noget ved det, fordi man simpelthen ikke aner, hvad man skal stille op.

Efter Johan Damgaard Jensens opfattelse skal de praktiserende læger mere på banen. Men han har samtidig ét råd til dem, der kredser om den varme øllebrød og ikke tør gribe ind over for mennesker, der pimper:

- Man skal tage udgangspunkt i sig selv og sige, at "jeg følger mig generet af eller bekymret over, at du drikker så meget", siger han til Politiken.

Megafonmålingen, der er foretaget blandt 1.159 personer, viser, at seks procent af danskerne ikke synes, at de får snakket nok i deres egen familie om deres forbrug af alkohol, og at kvinder er mere bekymrede for andres alkoholvaner end mænd.