Når dyrlæge Karsten Madsen har åbnet dørene på lastbiler med hundredevis af skrigende grise, er han ofte blevet mødt af et kedeligt syn:
Halte grise eller grise, der ikke kan stå op på grund af betændelse i klovene. Grise eller køer, der må bukke sig unødigt på grund af for lavt til loftet eller dyr, der ikke har adgang til vand.
Som leder af dyrevelfærdsrejseholdet har han sammen med Færdselspolitiet siden juni i år lavet omfattende kontroller af dyretransporter. Alligevel har den øgede fokus med ekstra politi på vejene og et særligt rejsehold ikke hjulpet.
Næsten hver tredje dyretransport overholder stadig ikke loven om dyrevelfærd, og i forhold til sidste år er dyretransporterne stort set ikke blevet bedre, viser de seneste tal fra Færdselspolitiet.
»Det undrer mig, at dyrevelfærden ikke bliver taget seriøst af branchen. For manges vedkommende handler det om at få styr på vandingsanlægget i lastbilen eller tjekke, at der ikke er for mange dyr med. Det er sløseri efter min mening,« siger Karsten Madsen.
I det seneste år er kontrollerne af dyretransporterne blevet næsten fordoblet, men problemet eksisterer tilsyneladede stadig. Fra januar til oktober i år blev 873 dyretransporter tjekket af politiet, og næsten hver tredje ? 271 ? viste sig at være ulovlig. I otte tilfælde har politiet vurderet forholdene til at være direkte uforsvarlig behandling af dyr, men der blev dog ikke fundet dyr, der var døde under transporten. Politiet kan give synderne bøder på mellem 3.000 og 15.000 kroner, mens sanktionen om at fratage en vognmand muligheden for at køre med dyr, endnu ikke er brugt, forklarer Per Lundbæk Nielsen, vicepolitikommissær i Rigspolitiets Færdselsafdeling.
»Det er bestemt ikke tilfredstillende. Efter al den opmærksomhed om problemet, er det skuffende, at det ikke er blevet bedre end sidste år. Vi havde forventet et fremskridt,« siger han.
Selv om de danske dyretransporter altså stadig overtræder loven, mener en af Danmarks største griseeksportører, Kurt Nisgaard fra Skjern, ikke, at dyretransporterne gør noget forkert.
»Jeg har aldrig fået nogen bøde, og jeg mener at køre forsvarligt med mine grise. Desuden mener jeg, at det er bedre dyrevelfærd, når lastbilen er fyldt helt op med grise. Så ligger de mere roligt og har det generelt bedre,« siger han.
Resultaterne vækker dog skuffelse hos Dansk Transport og Logistik (DTL), der repræsenterer de danske transportvirksomheder.
»Det er med til at ødelægge det for alle dem, der gør det godt. Det rammer hele branchens image«, siger vicedirektør Morten Lindbo.
Fødevarestyrelsens dyrevelfærdsrejsehold blev oprettet i juni i år og har siden deltaget i alle Færdselspolitiets dyrekontroller. Rejseholdets opgave er at vejlede politiet i tilfælde, hvor reglerne for transport af dyr er overtrådt.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.