Dansk økonomi kan blive hårdt ramt af stigende langtidsledighed.
Knap hver tredje arbejdsløs har nemlig været ledig i mindst 9,6 måneder det seneste år.
Det skriver Epn.dk på baggrund af tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Og jo længere, man står uden for arbejdsmarkedet, jo sværere bliver det at få fodfæste.
"Det kan have den konsekvens, at det bliver sværere at få arbejdsløsheden ned. Ledigheden hæmmer de økonomiske vækstmuligheder og belaster de offentlige kasser," siger Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Epn.dk.
Hos A-kassernes sammenslutning, AK-Samvirke, er direktør Verner Sand Kirk enig i, at de mange langtidsledige få svært ved at finde tilbage til arbejdsmarkedet, når udviklingen vender.
Det kan for samfundet betyde, at mange ressourcer bliver tabt på gulvet - for den enkelte, at bunden ryger ud af økonomien.
"Hvis der er en god jobomsætning, er det til at overskue at være ledig. Men hvis man går i lang tid uden arbejde, bliver det svært at få økonomien til at hænge sammen. I sidste ende kan man risikere at gå fra hus og hjem," siger Verner Sand Kirk til Epn.dk.
Flere analytikere spår, at 2011 bliver det år, hvor den danske økonomi for alvor kommer op i omdrejninger igen.
En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 33 procent af medlemsvirksomhederne forventer, at der bliver job til endnu flere det næste år.
Det er Arbejderbevægelses Erhversråd enige i. Men politikerne skal alligevel passe på med at stramme finansloven alt for meget, før opsvinget har bidt sig fast.
"Man risikerer at kvæle det opsving, som er ved at komme i gang. Væksten skal over et vist niveau, før der begynder at blive skabt arbejdspladser. Hvis der fortsat skal skabes vækst, mener vi, at det er for tidligt at trykke på bremsen," siger han til Epn.dk.