Hver syvende dansker er grøntsagsforskrækket

Frygt for coli-baktererier kan mærkes på danskernes grønt-indkøb.
Agurkesalget faldt drastisk under VTEC-udbruddet, og danskerne er stadig bange for især tyske grøntsager.
Agurkesalget faldt drastisk under VTEC-udbruddet, og danskerne er stadig bange for især tyske grøntsager. Foto: Colourbox

Danskerne har aldrig været særligt gode til at klemme grøntsager ned, trods kampagner og kække slogans såsom "6 om dagen".

Men nu viser en ny undersøgelse, som FDB Analyse har foretaget, at mange danskere holder sig endnu mere tilbage af frygt for VTEC-bakterien .

Hver syvende dansker køber færre grøntsager nu, end de gjorde før VTEC-bakterien hærgede for ca. tre uger siden.

VTEC-bakterien har også påvirket danskernes tillid til producenterne - og særligt hårdt går det ud over Tyskland.

Halvdelen af danskerne er således helt holdt op med at købe tyske grøntsager. Hver fjerde dansker holder sig fra grønt fra Spanien - til trods for, at man fandt ud af, de spanske grøntsager var uskyldigt dømt.

Salgsmæssigt kunne grøntsagsfrygten også mærkes. Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, oplyser over for Newspaq, at der var et meget kraftigt fald i salget af særligt agurker i de 14 dage krisen stod på. Og selvom salget næsten er normaliseret nu, har danskerne ikke helt fået tilliden tilbage.

"Jeg tror ikke, at man skal være for langt fremme på banen med spanske og tyske grøntsager lige nu," vurderer Jens Juul Nielsen og trøster sig med, at det er højsæson for danske grøntsager".

Chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, mikrobiolog Annette Perge, kan godt forstå, at folk reagerer sådan i en periode. Men hun minder samtidig om, at Fødevarestyrelsen stadig opfordrer folk til at spise masser af grønt.

"Det er vigtigt, at det her ikke skræmmer folk, for det er jo stadigvæk meget få, der bliver syge af at spise grønt - også i forhold til risikoen ved at spise kød", understreger Annette Perge.

Undersøgelsen bekymrer også FDB's specialkonsulent i sundhed, Joan Preisler.

"Det er virkelig ærgerligt, hvis opdagelsen af VTEC-bakterien betyder, at vi spiser færre grøntsager. Danskerne får i forvejen for lidt grønt, og hvis man skal se på risikoen for at blive syg, så er det langt vigtigere, at man holder en god køkkenhygiejne," siger hun.

faktaboks

Det viser undersøgelsen om danskernes forhold til grøntsager efter fundet af VTEC:
24 % vasker deres grøntsager ekstra meget nu
20 % er mere opmærksomme på køkkenhygiejne
15 % køber færre grøntsager
50 % køber ikke grønt fra Tyskland
26 % køber ikke grønt fra Spanien

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.