Hver fjerde ser stort på brandsikkerheden
Juletiden er tiden for levende lys, men hyggen kan hurtigt blive til brand, hvis ikke man passer på. Mange danskere glemmer at få sat en røgalarm op. Foto: Colourbox
Hver fjerde dansker har ikke sikret sig med røgalarm, viser ny undersøgelse. Især ældre får ikke alarmen sat op, vurderer brandekspert.

De hyggelige levende lys i adventskransen bliver glemt, der går ild i kransen og familien ligger intetanende og sover.

Den mørke juletid er tiden for levende lys, men det er også tiden, hvor risikoen for alvorlige brande er største.

Røgalarmer redder liv, men rigtig mange danskere har ikke sikret sig med en høj biplyd, hvis der opstår brand.

En ny undersøgelse foretaget for batterifirmaet Energizer blandt 1.000 danskere viser, at en ud af fire ikke har installeret en røgalarm. Samtidig nøjes hver tredje familie med en enkelt.

Det er ikke rare tal, men det overrasker ikke i Beredskabsstyrelsen, der i lignende undersøgelser ser samme uheldige tendens.

"Tallene overrasker desværre ikke spor. Vi har selv en undersøgelse, der viser, at godt tyve ud af 100 danskere ikke har fået installeret en røgalarm. Røgalarmer redder liv, det ved vi. Faktisk svarer en ud af tyve danskere, at en røgalarm har reddet dem fra en brandulykke," siger brandforebyggelsesekspert Peter Hofman-Bang til Newspaq.

Julen er tiden, hvor de levende lys tændes i de danske hjem, men for mange er det ekstra farligt, hvis det går galt. Peter Hofman-Bang vurderer, at de mange manglende alarmer kan skyldes en social slagside.

"Sådan en røgalarm skal placeres i loftet, men det er der mange, som ikke kan klare selv. For eksempel ældre mennesker eller andre, der ikke kan kravle op på en stige, har ikke alarmer," vurderer han og opfordrer til, at man hjælper sine ældre familiemedlemmer med at få sat en røgalarm op.

Skulle uheldet være ude, så er det vigtigt at have en plan klar og prioriteterne i orden.

"Først og fremmest, hvis der for eksempel går ild i juletræet, så sørg for at redde familien og hunden først. Det er vigtigt, at hvis alarmen går i gang, så skal man først sikre at alle er ude af boligen. Lav en aftale, om at en person har ansvaret for at advare og sikre at alle er i sikkerhed," lyder rådet.

Og står juletræet i flammer, så kan en simpel plastikgenstand være redningen.

"En blomsterforstøver som man bruger til sine planter kan købes til tyve kroner. Den er uhyre effektiv over for mindre brande. Sørg for at have den stående fyldt og nær juletræet," siger Peter Hofman-Bang.

Man skal dog ikke gå i krig med større brande, men straks ringe 112.

Undersøgelsen er foretaget af Energizer blandt mere end 4.090 personer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland - heraf 1.019 fra Danmark.

Newspaqs beregning viser, at usikkerheden i undersøgelsen er 3,1 procent.

faktaboks

Sådan blev der spurgt

Har du en røgalarm:

Ja: 73 procent
Nej: 26 procent
Ved ikke: 1 procent

Hvor mange røgalarmer har du:
1: 29 procent
2: 29 procent
3: 22 procent
Mere end 3: 19 procent

Tre gode råd, hvis uheldet er ude:

1. Planlæg rollerne. Bryder ilden ud, så aftal, hvem der sikrer, at familien familien kommer i sikkerhed.

2. Aftal, at den der tænder lysene og er den der slukker dem.

3. Hav en plan for, hvem der slukker branden og hav eventuelt en spand vand eller en blomsterforstøver stående klar.