Hver fjerde føler sig jævnligt ensom
Hver 14. dansker siger, at han eller hun slet ingen nære venner har eller kun har én.

Vi har hundredvis af venner på Facebook, vi kan chatte med venner og med fremmede døgnet rundt og skype med folk på den anden side af kloden. Alligevel føler mere end hver fjerde dansker sig ensom i større eller mindre grad.

Og hver 14. dansker (syv procent) siger, at han eller hun slet ingen nære venner har eller kun har én, viser en spørgeundersøgelse blandt mere end 1.000 danskere, som Rambøll/Analyse Danmark har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Næsten 27 procent af de adspurgte danskere svarer, at de i ugen inden undersøgelsen har følt sig ensomme henholdsvis nogle gange, for det meste eller hele tiden.

Unge ser ud til at være hårdest ramt. Godt 40 procent af de 18-25-årige svarer, at de i mere eller mindre grad har følt sig ensomme i ugen op til undersøgelsen.

Mathias Lasgaard, som er psykolog og ensomhedsforsker på Syddansk Universitet, peger på, at unges ensomhed kan være særligt alvorlig.

- Det at være ensom i ungdomsårene er ikke bare forbundet med savn af kontakt, men også med opfattelsen af at være mislykket som ung, siger han.

Hos Livslinien, som er en landsdækkende anonym rådgivningslinje for ensomme og selvmordstruede, vurderer rådgivningsfaglig medarbejder Mia Moreno, at ensomheden er voksende.

For 10 år siden fik Livslinien omkring 4.000 opkald om året, i fjor kontaktede mere end 13.000 mennesker Livslinien, og omkring en tredjedel af henvendelserne handlede direkte om ensomhed.

- Når det gælder de unge, føler mange sig ensomme, også selv om de måske har venner og en god familie.

- De har svært ved at føle, at de hører til og passer ind. For de voksne og de gamle handler ensomheden oftere mere konkret om mangel på socialt netværk, siger Mia Moreno til Jyllands-Posten.

/ritzau/