Hver fjerde bruger for lav solfaktor
Cirka ti procent af danskerne bruger aldrig solcreme, når de er ude i solen. Resten gør dog brug af solbeskyttelse - men hver fjerde bruger en for lav faktor. Anbefalingen går dog på at bruge en hel håndfuld creme til en hel krop. Foto: Colourbox
Både apotekerne og Kræftens Bekæmpelse anbefaler en solcreme med faktor 15. Alligevel vælger hver fjerde at beskytte sig med mindre.

Armene bliver smurt ind i faktor 4 og ansigtet bliver glinsende ved hjælp fra en faktor 10.

Hver fjerde dansker, der bruger solcreme, bruger oftest en solcreme med en solfaktor under 15, når de går ud i solen.

Det viser en måling, Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq.

At 25 procent af de danske solcremesbrugere vælger en lav solfaktor, bekymrer Kræftens Bekæmpelses solchef, Anja Philip.

"Vi anbefaler alle at bruge faktor 15. Det vigtige er at bruge rigelige mængder. Så vælger man at bruge en mindre faktor, så skal man altså smøre rigeligt på," siger hun.

Det samme gør man på landets apoteker, hvor mange kunder dog ikke er ellevilde for at smøre kroppen ind, når de skal på stranden.

"Ofte siger folk, at "det bliver så fedtet, og det er ikke rart". Men her er det vigtigt at huske at smøre sig ind, inden man går ud i solen. Så tager det cirka 20 minutter at tørre, og så føler man sig ikke fedtet, når man går ud," siger Helle Jacobsgaard, farmaceut i Danmarks Apotekerforening.

Problemet med, at mange vælger en for lav faktor er ikke mindst, at tidligere undersøgelser viser, at danskerne i forvejen bruger for lidt solcreme i forhold til, at hovedreglen - ifølge Kræftens Bekæmpelse og apotekerne - er en hel håndfuld solcreme til en hel krop.

"Faktoren falder drastisk, når man smører for tyndt på. En faktor 16 vil ende på faktor 4, hvis man kun bruger halvdelen af den anbefalede mængde. Hvis man smører, som mange gør, nemlig kun med en fjerdel af den anbefalede mængde, så falder en faktor 16 til en faktor 2," forklarer hun.

Og med mindre faktor følger en højere risiko for solskoldninger og dermed hudkræft, som er den hyppigste kræftform i Danmark. Der er dog ingen grund til at man fræser ud og køber faktor 50, hvis man ikke har helt særlig sart hud.

"Årsagen til, at vi anbefaler faktor 15 hænger sammen med det UV-strålingsniveau, vi har i Danmark. Dertil er det en afvejning af, hvor meget beskyttelse man får i forhold til pris og ønsket om at få D-vitamin. Der lander vi på faktor 15," lyder forklaringen fra Anja Philip.

Målingen viser da også, at 51 procent - svarende til cirka halvdelen - smører sig ind med en creme med en faktor mellem 15 og 29.

Og så er der 13 procent, som bruger en faktor 30 eller derover. Endeligt er der også næsten ti procent, som svarer, at de ikke ved, hvilken solfaktor cremen har, når de fedter sig ind inden strandturen.

Har man planer om at drage mod Grækenland eller Thailand hen over sommeren, så er faktor 15 dog ikke nok, lyder meldingen fra både apoteker og Kræftens Bekæmpelse. Her anbefaler man solcreme med mindst faktor 25 eller 30.

For at sætte fokus på vigtigheden af solcreme kører Apotekerne kampagnen "Hold øje med din hud, pas på dig selv i solen" hen over sommeren. I alt 45 steder i landet vil man kunne møde apotekernes kampagnebus.

"Her kan man få råd om sol og solcreme og få målt lysfølsomheden i huden, så man får et fingerpeg om, hvor lang tid, man kan holde til at være i solen, uden at blive rød. Man kan også få taget et UV-billede for at se, om man har fået solskader. UV-billedet kan dog ikke sige noget om, hvorvidt man har eller senere får hudkræft," fortæller Helle Jacobsgaard.

Wilke-målingen viser også, at 13 procent "altid" bruger solcreme, når de skal ud i solen. 30 procent svarer "ofte", mens knap 20 procent svarer, at de smører sig ind "halvdelen af gangene". Ca. 28 procent fedter sig "sjældent" ind, når de skal ud på solskinsdage om sommeren. Resten - knap ti procent - svarer, at de "aldrig" bruger solcreme, når de er ude i solen.

faktaboks

Hvert år får 11.000 danskere konstateret hudkræft.

Det er den hyppigste kræftform i Danmark.

Årsagen skal i høj grad findes ved vores adfærd i solen.

Læs mere om solbeskyttelse her.

Kilde: Apotekerforeningen.