Hver anden mand får tæv
Knap hver anden mand bliver på et tidspunkt i sit liv udsat for vold, viser en undersøgelse fra Odense. Ofrene vidner sjældent af frygt for gerningsmændene

Skrevet af Silke Bock og Frederik Roed
sibo@avisen.dk | frro@avisen.dk

Ulrich Isager Hansen havde knap bemærket gruppen af unge mænd, der nærmede sig. Humøret var højt. Han havde varmet op til en glad aften på diskotek Dakota i København og ventede på en taxa.

Pludselig fik Ulrich Isager Hansen en knytnæve i ansigtet. Han mærkede, hvordan øjenbrynet flækkede og han faldt. Den aften blev Ulrich Isager Hansen en del af en sørgelig statistik.

44 procent på skadestue

I en ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet i Odense konkluderer forsker Christian Færgemann, at 44 procent af alle mænd i Odense på et tidspunkt havner på skadestuen på grund af vold.

Tallet er en del af en kortlægning af volden i Odense mellem 1991 og 2002, der har taget Christian Færgemann tre år at lave. Men også andre steder i landet havner mange mænd på skadestuen, fortæller Bente Dich, afdelingssygeplejerske på Hvidovre Hospitals skadestue.

Påvirkede af alkohol

»De er ofte chokerede, påvirkede af alkohol og kommer ind med flænger i ansigtet, ofte ved næsen eller øjenbrynet. Vi ser en del brud på kæben, eller tænder, der er slået ud eller knækket,« siger hun.

At hver anden mand udsættes for vold, overrasker ikke Seniorforsker ved SFI, Else Christensen, der har udarbejdet flere undersøgelser om vold.

»En af vores tidligere landsdækkende undersøgelser viste også, at især unge mænd havde en stor risiko for at blive udsat for vold en gang i livet, ofte i forbindelse med slagsmål i byen. Det forklarer også, hvorfor kvinder ikke fylder så meget i statistikkerne,« siger Else Christensen.

Tavse vidner

Tallene kan i virkeligheden være højere, for det er ikke alle voldsepisoder, der bliver meldt til politiet, fortæller Henning Wolssen, formand for Foreningen Hjælp Voldsofre og kriminalassistent ved Aabenrå Politi.

»Flere ofre er bange for at vidne i retten på grund af trusler fra gerningsmanden eller hans netværk,« siger han. Kriminalkommissær Henning Skov Kofoed, Københavns Politi mener især, at tavsheden er et problem i de kriminelle miljøer.

»Ofte frygter de repressalier eller har selv noget i klemme, der kan sende dem en tur i spjældet, hvis de sladrer,« siger han.