Hver anden ledig akademiker er stresset
Halvdelen af de ledige føler sig stressede, viser undersøgelse fra juristernes og økonomernes fagforbund, Djøf. Foto: Colourbox
Arbejdsløse djøfere lider af søvnløshed og træthed. Hver anden har haft symptomer på stress.

Søvnløshed, træthed og manglende engagement.

Tilværelsen som ledig er langt fra nogen dans på roser. Faktisk er livet på arbejdsmarkedets kant så udmattende, at lidt mere end hver anden djøfer uden arbejde har mærket tegn på, at de er stressede.

Det viser en ny undersøgelse, som Djøf har foretaget blandt sine jobsøgende medlemmer, skriver Djøfbladet.

Hele 55 procent af de 614 adspurgte har svaret, at de i løbet af de seneste seks måneder har haft symptomer på stress. Blandt de stressramte er der en overvægt af kvinder.

Helle Alsted, der er cand.pæd. i pædagogisk psykologi med speciale i stress, mener, at årsagerne til stress både kommer udefra og indefra - og at der for nogle er tale om en livskrise eller identitetskrise.

- De udefrakommende kan være de mange restriktive regler og krav, manglende indflydelse på éns egen situation og økonomi, et svært jobmarked, pres fra andre om at komme i arbejde, meningsløs aktivering og inkompetente rådgivere, siger Helle Alsted til Djøfbladet.

Blandt de indefra kommende faktorer er mindreværdsfølelse og følelsen af ikke at kunne bidrage med noget.

Konsulent Sisse Mosen fra Akademikernes A-kasse peger på, at de meget usikre fremtidsudsigter er en stor belastning.

- Mange føler sig helt afmægtige over ikke at vide, hvornår ledigheden slutter, siger hun til Djøfbladet.

Hun opfordrer de ledige til at lægge en plan for jobsøgningen og ikke søge "alt muligt".

- Så ender dén ene ansøgning, som burde have fuld koncentration, med at blive lige så meget havregrød som de tre andre, hvor den ledige ikke passer særlig godt til jobbet, siger Sisse Mosen.