Hvem Er Ejler Nyhavn?
Den mystiske digter Ejler Nyhavn har fået flere hundrede fans blandt danske forfattere. Og det til trods for, at hans værker er umulige at opdrive, og at han – tilsyneladende – kun eksisterer på internetsiden Facebook

»Julen er smerternes hest!«

Med disse kryptiske ord indviede den drukfældige digter Ejler Nyhavn sin Facebook-profil den 28. november sidste år. Hans besked på det sociale mødested har indledt et litterært eventyr, der inkluderer flere af Danmarks bedste moderne forfattere. Men hvem er han, denne Ejler Nyhavn?

Forfatteren Henriette E. Møller var en af de første, der skrev på Ejler Nyhavns profil. Hun blev fascineret af den mystiske Facebook-digter.

»Jeg blev nysgerrig og prøvede både at google ham og checke ham på Krak uden held. Først troede jeg, at det var et synonym for studieværten Michael Bertelsen, Fordi Ejler Nyhavn havde de samme Facebook-venner som dem, der arbejder på hans program Den 11. Time.«

375 litterære venner

Efter blot to måneder kan Ejler Nyhavn tælle forfattere som Jens Blendstrup, Lars Frost, Mads Brügger, Pia Juul, Mette Moestrup og Arne Herløv Petersen blandt sine 375 Facebook-venner.

Mange af dem har skrevet hilsner og kommentarer på hans profil. For eksempel er barndomsvennen Preben Klystrup dukket op, ligesom hans gamle gymnasielærer Bing Ingerslev introducerede sig med kommentaren:

»Kære Ejler Nyhavn! Mon du husker din gamle gymnasielærer? Ja, jeg er jo en gammel dreng nu, men særdeles levende. Du husker måske, jeg introducerede dig for Charlie Parker?«

Ifølge Ejler Nyhavns profil bor han i et klubværelse i København, hvor meget af tiden går med hans forkærlighed for rødvin, hash og andre rusmidler. Men ingen har tilsyneladende mødt ham.

Forfatteren Peter Adolphsen er den eneste, der påstår, at han kender Ejler Nyhavn personligt. Efter at have fundet Nyhavns digtsamling ’Sofa-ode-strofer’ fra 1983, der i dag er umulig at opdrive, i en Kirkens Korshær-butik, fandt Adolphsen frem til ham efter en længere eftersøgning. Peter Adolphsen beskriver ham som en poetisk eneboertype med en passion for rusmidler.

»Han er en evighedsstuderende type, der sidder meget på sit klubværelse. Så har han et lille keyboard, som han spiller jazz på for sjov – for han er ikke specielt god til det. Men han er ret overrasket over al interessen for hans person.«

Interaktivt forfatterværksted

Ejler Nyhavn udgiver sammen med Peter Adolphsen digtsamlingen ’Katalognien – 99 eksempler på lyriske former’ i løbet af 2009. Men Adolphsen mener allerede, at Ejler Nyhavns Facebook-side er et værk i sig selv.

»Det er et litterært interaktivt kunstværk, der benytter sig af flere virkemidler. Og forskellige folk er med til at bidrage til værket,« siger Peter Adolphsen.

Spørger man litteraturprofessor på Syddansk Universitet, Lars Ole Sauerberg, lægger han straks Ejler Nyhavn i graven. Ifølge professoren eksisterer han kun på Facebook. Til gengæld mener Lars Ole Sauerberg, at Ejler Nyhavns profil er et spændende litterært fænomen, der minder om 70’ernes radioromaner, hvor lytterne kom med input til forfatteren undervejs.

»Det nye er, at så mange forfattere går ind og taler med den litterære figur på hans hjemmeside. På den måde får Ejler Nyhavn sit eget liv, og hans side bliver en slags arbejdende interaktivt forfatterværksted.«

Hvem er Ejler?

På Ejler Nyhavns hjemmeside diskuteres det flittigt, hvem der gemmer sig bag det pudsige pseudonym. Selv om Henriette E. Møller stadig ikke har fået klarhed over, hvem der står bag den mystiske Facebook-profil, mener hun, at han har bidraget med noget særligt til det litterære miljø.

»Man kan betragte Ejler som en tovholder for et litterært univers, der binder en række danske forfattere sammen. Og det fantastiske er, at vi alle bidrager til hans eksistens ved at skrive på hans profil.«

Og måske er det ikke så vigtigt, hvorvidt Ejler Nyhavn kun eksisterer i cyberspace eller ej. For som Arne Herløv Petersen skrev på hans profil den 6. december:

»Uanset om Ejler tidligere har eksisteret eller snarere haft virtuel eksistens, så eksisterer han nu. Han har i skrivende stund 202 venner, og så mange venner kan ikke tage fejl.«

faktaboks

Født 1. januar 1960 i Sundbyøster.

Elsker jazz, rødvin og rusmidler som hash og opiater.

Har udsendt digtsamlingen Sofa-ode-strofer (1983), der i dag er umulig at opdrive.

Mød ham på www.facebook.com.