Danmark på Vippen Hvem betaler regningen: Hovedstadsområdet eller resten af Danmark?
Landsforeningen Danmark på Vippen og Lolland Kommune inviterer i samarbejde med initiativet 'StopForskelsbehandlingen', som de 34 hovedstadskommuner står bag, til debat på Folkemødet på Bornholm om et af tidens store spørgsmål - balancen mellem hovedstadsområdet og resten af Danmark.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Hvor meget bør din kommune give til eller modtage fra resten af Danmark? Det spørgsmål bliver diskuteret fredag på Folkemødet på Bornholm. Her vil den nuværende udligningsordning blandt andet blive taget under kærlig behandling. En ordning, som de fleste kommuner er enige om, ikke fungerer optimalt i dag. Specielt hovedstadskommunerne på den ene side og landets resterende kommuner på den anden er uenige om, hvordan et fremtidigt system skal se ud.

Ifølge Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune og bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen, er det nuværende udligningssystem med til at skævvride Danmark:

"Lolland Kommune hører til dem, der betaler prisen for det nuværende systems skævheder, når vi skal hjælpe andre kommuners udsatte borgere for egne penge. Vi tager gerne ansvar, men vi kan i Lolland Kommune ikke løfte Danmarks sociale problemer - slet ikke, når der ikke følger ressourcer med," siger han.

En udlægning, som de 34 hovedstadskommuner ikke er enige i. Her mener man omvendt, at det er hovedstadskommunerne, der betaler for meget:

"Kommunerne i hovedstadsområdet bidrager for meget i forhold til de vilkår, som vi kan tilbyde vores borgere. Selvom vi i Danmark tydeligvis er uenige om, hvordan landsudligningen skal se ud i fremtiden, så er vi alle enige om, at vi har at gøre med et vigtigt emne, som jeg ser frem til at debattere og få belyst fra flere sider. Folkemødet er netop en god platform for dette," siger borgmester i Herlev Kommune Thomas Gyldal Petersen (S).

Sidstnævnte er Holger Schou Rasmussen helt enig i. En god og saglig debat om et nyt udligningssystem er helt afgørende, og derfor er debatten fredag på Folkemødet vigtig:

"Jo mere debat og klarhed, vi kan få om dette vigtige og svære spørgsmål, hvor der er lige så mange udlægninger af teksten, som der er kommuner, jo bedre. Dermed bliver vi alle også klædt på til at indrette et fremtidigt system på et sagligt og oplyst grundlag. Det kan alle parter kun være interesserede i," siger Holger Schou Rasmussen.

Debatten afholdes fredag d. 16. juni kl. 17 på skibet Samka, der under hele Folkemødet danner base for debatter og arrangementer med fokus på et Danmark i bedre balance.

Panelet består af Holger Schou Rasmussen (S), borgmester Lolland Kommune, Kim Ruberg, næstformand Danmark på Vippen, Thomas Gyldal Petersen (S), borgmester Herlev Kommune, Michael Ziegler (K), borgmester Høje-Taastrup Kommune, Erik Christensen, MF, Socialdemokratiet, og Kurt Houlberg, kommunalforsker KORA. Debatten styres af David Arnholm, nyhedsredaktør på Lolland Falsters Folketidende.

Læs mere om debatten her.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.