Administration 

Hvad sker der i hjernen, når vi løber langdistanceløb?

Løb er en populær motionsform blandt danskerne, og særligt langdistanceløb har vundet større indpas. Mange løbere måler og vejer i dag hvert skridt og pulsslag med elektronisk udstyr, der bliver mere og mere avanceret for at følge med i den personlige udvikling. Men hvad sker der egentlig inde i vores hjerne og med vores mentale tilstand, når vi løber et langdistanceløb? Denne del af forskningen er stadig relativt uudforsket. Derfor har Sparta sat rammen for en innovativ undersøgelse af netop dette felt, som blev indledt i forbindelse med årets Telenor Copenhagen Marathon. Allerede nu viser de første resultater et gennembrud på området og fortæller bl.a., hvordan langdistanceløb fungerer meditativt ved at give en indre ro, mens motivationen øges og distraktionsniveauet falder. Samtidig peger studiet mod, at vi måske i fremtiden kommer til at tilføje hjernemålinger som en del af det faste løbeudstyr.  

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Den 13. maj gennemførte over 7.000 løbere årets Telenor Copenhagen Marathon, hvor der også blev sat løbsrekord i Københavns solrige gader. Der hersker ingen tvivl om, at et løb er hårdt både fysisk og mentalt. Med nutidens måleudstyr i form af løbeure og pulsmålere kan man som løber måle hvert eneste pulsslag og skridt, man tager og løbende følge med i udviklingen op til og på selve løbsdagen. En ting, som man dog ikke ved særlig meget om, er den mentale del. Man taler om psykologiske tilstande som 'runner's high' og 'runner's low' men uden helt at vide, hvad det konkret indebærer. For hvad sker der egentlig inde i hjernen, når man som løber begiver sig ud på en løbetur - uanset om det er maraton eller 5km?

Dette har Sparta sat sig for at undersøge gennem et større studie, der allerede har givet det første neurovidenskabelige gennembrud. Op til årets Telenor Copenhagen Marathon udstyrede Sparta i samarbejde med Mindshare og Neurons Inc en gruppe løbere med biometrisk måleudstyr og sendte dem ud på en langdistancetur. Målet er at lære mere om de mentale processer under løb og give nogle indsigter, som også kan hjælpe os med at forbedre performance under løb. Allerede nu har de første eksperimenter givet en række klare indikationer på disse processer, som nogle af de første i verden.

Langdistanceløb virker terapeutisk og giver indre ro

Undersøgelsen viser, at løbernes motivation øges, jo længere de har løbet. Dette ses også ved, at jo tættere de kommer på målstregen, jo mere øges hastigheden. Samtidig stiger løbernes fokus, men distraktionsniveauet falder, så de bliver mindre distraheret, jo længere de løber.

Efter en lang løbetur er fokus øget med hele 40%, hvilket tyder på, at en løbetur giver større indre ro, mens det styrker opmærksomheden. Resultaterne viser dog også en sammenhæng mellem det kognitive stress niveau og den fysiske udmattelse. Evnen til at tænke klart efter en løbetur falder derfor, så når man bliver præsenteret for en logisk udfordrende opgave efter den lange løbetur, vil stressniveauet stige mere end før løbet. Selvom vores fokus øges efter langdistanceløb, kan det derfor ikke bruges på at løse komplekse opgaver. I stedet er fokus rettet mod den indre ro og kan derfor siges at udgøre en form for terapi.

"Mange løbere kender følelsen af, at man kommer i en form for meditativ tilstand eller trance under en løbetur. Man har tidligere talt om mindfullness under løb, men resultaterne giver et klar bevis på, at en løbetur i sig selv skaber denne terapeutiske effekt", siger Dorte Vibjerg, Direktør i Sparta Løb.

Hvordan måler man hjernens processer under løb?

De første dele af eksperimentet op til årets Telenor Copenhagen Marathon er en del af et større videnskabeligt studie, som Sparta og Neurons har indledt. I pilottesten blev to løbere udstyret med biometrisk udstyr som eye-tracking og EEG-hjernescanner, der giver et indblik i løbernes motivation, kognitive stress og fokus - både før, under og efter løbet. Her skulle de gennemføre et halvmaraton på løbebånd, mens de både før og efter skulle løse en række opgaver samt meditere - alt sammen iført måleudstyret.

Under selve Telenor Copenhagen Marathon gennemførte Sparta og Neurons anden del af testen, hvor en gruppe løbere gennemførte de 42,2km med en række måleinstrumenter, der fokuserede på løbernes skridt, puls og kalorier. Telenor, der er hovedsponsor på det årlige maraton, støtter projektet, der netop også skal være med til at skabe større opmærksomhed omkring det københavnske maraton ude i verden:

"Telenor Copenhagen Marathon er blevet det mest digitale maraton i verden, og det vil vi gerne give være med til at skabe mere synlighed omkring. Det kan projektet med den digitale hjerneforskning under langdistanceløb bidrage til ved at præsentere ny viden og innovativ forskning på området", fortæller kommerciel direktør Lars Thomsen fra Telenor. "Samtidig harmonerer det godt med vores egne mål om at styrke forbindelsen mellem mennesker gennem fremtidens netværk".

Biometrisk måleudstyr kan blive løberens nye værktøj i fremtiden

De nuværende pilottests er blevet udført i et kontrolleret miljø, men målet er, at måleudstyret skal være udviklet i en sådan grad, at en stor gruppe af løbere kan gennemføre næste års Telenor Copenhagen Marathon med fuldt biometrisk udstyr. På denne måde kan forsøget endelig afsluttes og bekræfte, hvad der sker i vores hjerne under langdistanceløb. Netop udviklingen i teknologien går i øjeblikket lynhurtigt, og hos både Sparta og Neurons ser de indikationer på, at fremtidens måleudstyr for motionsløberen kommer til at ændre sig markant.

"Dette er på mange måder et banebrydende initiativ. Den ene del af projektet ser på, hvordan den nyeste teknologi kan bruges til at måle på reaktioner under løb. Her bruger vi en innovativ platform, som samler flere typer informationer om løberne samtidigt. Den anden del af projektet udgør det yderste af innovationen, hvor vi afprøver ny hjerneteknologi. Her ser vi på, hvorledes moderne hjerneforskning kan bruges til at forstå løbets psykologi. Håbet og forventningen er, at disse initiativer vil komme løberne til gode - både i form af nye værktøjer til selvindsigt samt som bidrag til bedre performance under løb.", fortæller Thomas Ramsøy, hjerneforsker og stifter af Neurons Inc.

Hvor vi i dag primært måler den fysiske belastning med skridt, puls og kalorier, kan vi i fremtiden få helt nye værktøjer, der også kan måle den mentale tilstand. Når man løber en tur i fremtiden, kan hjernemålinger potentielt blive en del af det faste måleudstyr sammen med GPS-ur og pulsmåler.

"Studiet peger mod, at vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at måle vores personlige løbeudvikling - og på nogle helt nye parametre, hvor den terapeutiske effekt måske kan blive et mål i sig selv", siger Dorte Vibjerg,

Til næste års Telenor Copenhagen Marathon rulles eksperimentet ud i sin fulde form med målet om at skabe et stort gennembrud i forskningen, som også kan give genlyd internationalt. Det er noget, som både løbsarrangørerne, sponsorerne og forskerne glæder sig til. Næste års Telenor Copenhagen Marathon kan samtidig fejre jubilæum som det 40. maraton og finder sted den 19. maj 2019.

Se film om pilotprojektet:

https://drive.google.com/file/d/1Pdl7fk3HW-h1hSuKRRR5LJb9WfC2aTMs/view

-----

Om Sparta:

Sparta Atletik og Motion er Danmarks største løbe- og atletikklub og non-profit arrangør af bl.a. Telenor CPH Marathon, CPH Half og DHL Stafetten Kbh. Sparta arbejder for at skabe sammenhold og oplevelser gennem idræt og få flere danskere til at dyrke motion gennem store idrætsbegivenheder.

Sparta har arrangeret Telenor Copenhagen Marathon siden 1980. Til dette års løb var der 9.121 tilmeldte, og løbets hurtigste tid nogensinde, blev sat i 2018 af kenyaneren William Morwabe, der gennemførte de 42,195 km på 2 timer og 11 minutter. Når Telenor Copenhagen Marathon afholdes den 19. maj 2019, kan det fejre 40 års jubilæum.

Læs mere om Telenor Copenhagen Marathon på: copenhagenmarathon.dk

Læs mere om Sparta: sparta.dk

Om Neurons Inc:

Neurons er en anvendt hjerneforsknings virksomhed. Den benytter indsigter og værktøjer fra denne disciplin til at forbedre virksomheder og samfundet. De er et spin-off fra Copenhagen Business School og Københavns Universitetshospital, og arbejder med nogle af verdens største firmaer, alt fra Google og Facebook, til Tesco og IKEA. En del af arbejdet foregår i Silicon Valley, som en del af Singularity University, hvor de har et neurovidenskabeligt laboratorium. Neurons er grundlagt af hjerneforsker og neuropsykolog, Dr. Thomas Zoëga Ramsøy.

Læs mere om Neurons: https://www.neuronsinc.com/credentials-and-mindset

Om Telenor:

Telenor A/S er en del af Telenor Group koncernen, som er et af verdens største teleselskaber repræsenteret i både Skandinavien, Central og Øst Europa og Asien. Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og kerneydelsen er en god internet- og telefonforbindelse til både private og erhverv. Telenor er siden 2016 hovedsponsor af Telenor Copenhagen Marathon.

Læs mere om Telenor: https://www.telenor.dk
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb

signalkrebs
Dyreliv

Krebse-drama:

Nu dominerer 

invasiv art

 Ben Mottelson og Aage Niels Bohr
Nyheder

Danmarks sidste nulevende nobelprismodtager er død

Politiet på gerningssted
Krimi

Efterlyst for drabsforsøg - nu er han fundet

Familie på indkøb
Mad og drikke

Indfører prisloft på basisvarer

Ole Thomsen
Nyheder

Amputationsskandalen:

Fyret direktør får

gyldent håndtryk 

lottokuponer
Helt vildt

Største pulje nogensinde:

I aften kan du vinde 581 mio

cyklister på slottet
Nyheder

Valdemars Slot lukkes af

der arbejdes i haven
Livsstil

Fiks din havejord og
få succes med planter

uheld
Krimi

Væltet lastvogn lukkede motorvej - tabte læs med træstammer

Krimi

54-årig fængslet for at

slå ekspartner ihjel

sommerhus i solskin
Livsstil

Drømmer du om et sommerhus?
- her er det billigst

lykkeligt par
Kendte

Karsten Ree har
tabt milliardbeløb

isabella
Nyheder

Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

biler på motorvej
Krimi

Bil i brand - massiv kø på motorvej

lækkerier på et bord
Nyheder

Spis det ikke - olivenprodukt tilbagekaldt

Amber Heard i retten
Kendte

Heard afviser afføring
i Johnny Depps seng

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

demonstration i sri lanka
Nyheder

Kriseramt land løber snart tør for benzin

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår

Mélanie Joly, med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba
Nyheder

Bebuder flere sanktioner mod Moskva

Luc Boris André
Nyheder

Dansker på scenen ved Eurovision

Lottokupon
Helt vildt

Million-kupon røg i skraldespanden

et ældre ægtepar kigger ud fra bagstavnen af en bog
Livsstil

Afdragsfri lån: Vær opmærksom på denne klausul

et orkester på scenen
Film og TV

Ukraine er storfavorit i Eurovision: Det sker hvis de vinder

Nogle unge mennesker på en scene
Film og TV

FAKTA: De seneste ti års Eurovision-vindere

Tre stjerner fra Hollywood og en Bitcoin
Kendte

Efter Bitcoin-styrtdyk:

De kendte tier

et ukrainsk sætning på en t-shirt
Film og TV

Eurovision sætter fokus på krigen i aften

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Royal bryllupsdag: Det fungerer bare godt

Tre mennesker i kamp mod noget
Kendte

Hollywood-stjerne død

Et par holder i hånden
Sex og samliv

Kom i gang med at date efter skilsmissen

En hvid bil og politiafspærringer
Krimi

Gravid kvinde skudt:

Føder sit barn og dør 

Et view over en by på Mallorca med strand
Krimi

To turister på Mallorca styrter i døden 

et smadret stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb seneste døgn i krigen i Ukraine

israel bebyggelser
Nyheder

Danmark til Israel:

Stop nye bosættelser

Stig Tøfting
Kendte

Stig Tøfting: Ramt af hjort på motorvejen

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin
Nyheder

Pentagon og Kreml:  
Nu taler de sammen

Olkiluoto-atomkraftværket i Eurajoki i det vestlige Finland
Nyheder

Rusland:

Slukker for strømmen

Sarah Grünewald
Kendte

Vild med dans-værten: Slut med børn

bil på taget
Krimi

Voldsom ulykke:

Bil endte på taget

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,
Nyheder

Nato-optagelse: Finland og Tyrkiet skal mødes

Anders Fogh Rasmussen
Kendte

Anders Fogh:

Jeg forlod min mor

Nyheder

EL vil handling: Vi skal bekæmpe børnefattigdom

vej og park i esbjerg
Krimi

Politi affyrede

varselsskud 

politi til stede ved demonstration
Krimi

Demonstranter lagde

sig på kørebanen 

stort hotel set udefra
Nyheder

Advarer

VM-hoteller