Hvis man giver en ko jordbær at spise, kommer mælken så også til at smage af jordbær?
Det er spørgsmål som dette, forskere på Københavns og Aarhus universitet netop nu vrider deres hoveder med i et forsøg på at manipulere smagen af dansk ko-mælk. Forskerne er optimistiske omkring deres eksperimenter og mener, at de indenfor en årrække kan lave mælk med forskellig smag.
- Vi er så langt, at vi kan tydeligegøre forskelle i mælken, men der er stadig et stykke vej til at forstå de præcise metoder, der ligger bag og dermed også muligheden for at gøre det rent praktisk, siger seniorforsker ved Aarhus universitet, Troels Kristensen til pol.dk.
En smag af kløver
Det er forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som har kastet sig ud i projektet. De er aktuelt i gang med at tilsætte hvidkløver, rødkløver, lucerne og cikorie til køernes fodder, men vil ikke afvise mere eksperimenterende smagsvarianter.
- Der sker en meget kraftig omdannelse af stofferne i koens mave, så derfor er det også svært at forestille sig, at der en dag kommer kanel- og lakridsmælk på markedet, men på den anden side er det heller ikke en umulig tanke, siger Troels Kristensen.