Hvad nu, Ritt?
Nørrebro ? Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard tager afstand fra lørdagens gadekampe og kalder demonstranterne for »Bøller«, mens en løsning på konflikten synes at blive mere og mere uoverskuelig

273 demonstranter anholdt, en hel bydel raseret. Hvad nu, Ritt?
Trods lørdagens gadekampe, der raserede en hel bydel, mener overborgmester Ritt Bjerregaard (S) stadig ikke, at konflikten om Ungdomshuset skal løses på politikernes bord.
»Der findes ingen politiske løsninger på sådan en konflikt,« siger hun.
Derimod holder hun stadig den mulighed i spil, som Ungdomshusets brugere hidtil har takket nej til, nemlig at de unge finder sig et andet sted end Jagtvej 69, hvor de kan være:
»I første omgang drejer det sig om en dialog mellem Fonden og de unge. Og så kan de sige: »Hør, vi har lavet en aftale, kan I hjælpe?« Og hvis vi kan bidrage med at fortælle, hvilke andre huse Fonden kan købe, så vil vi gøre det,« fortæller Ritt Bjerregaard.
»Jeg forstår godt, at beboerne i området er vrede og fortørnede, men samtidig må jeg sige, at de skal være glade for, at politiet var ordentligt forberedt lørdag aften og tog fat på det, så skaderne blev begrænset. Jeg forstår også, at en række af bøllerne er blevet anholdt, og at den sag nu kører. Jeg håber, at det har været en tilstrækkelig advarsel til, at de skal holde sig i ro. Ellers er der kun politiet til at løse den slags episoder,« siger hun.
Men dermed er konflikten stadig langt fra en løsning, og frustrationerne synes efterhånden at hobe sig op i en eksplosiv cocktail. Således gav talsmanden for Naboerne på Nørrebro, der hidtil har udtrykt deres støtte til Ungdomshusets brugere, lørdag udtryk for sine frustrationer:
»Efter dagens begivenheder har vi mistet alt for Ungdomshuset,« sagde Martin Stahl.
Også områdets butiksdrivende er ved at være trætte af smadrede ruder og butiksfacader. Og lørdagens gadekampe var den berømte dråbe. De handlende på Nørrebro har nu bebudet at sende regningerne for deres smadrede butikker til kommunen, fordi det ifølge handelsstandsforeningens formand, Johnny Beyer, er kommunens ansvar at konflikten eskalerede. Men den udmelding tager Ritt Bjerregaard klart afstand fra:
»Vi kan selvfølgelig ikke påtage os noget ansvar som kommune. Det er en politiopgave at sørge for, at der er ro og orden i byen. Jeg beklager, at bøllerne optrådte, som de gjorde,« siger hun til Politiken.
Nyhedsavisen kontaktede i aftes Ritt Bjerregaards pressemand for at få overborgmesterens kommentar til fremtidige offensive træk fra hendes side, men ved redaktionens deadline var det endnu ikke lykkedes at komme i kontakt med den travle overborgmester.