Sygeplejerske til Løkke: Hvad har du så tænkt dig at gøre ved uligheden?

Arbejdsliv

Lise Müller er næstformand i SF. Hun er uddannet sygeplejerske og blev kendt i offentligheden, da en facebookopdatering om dårligt arbejdsmiljø førte til en samtale med hendes øverste chef. Lise Müller er i dag tilknyttet hjemmesygeplejen. Hun har tidligere siddet i regionsrådet og arbejder i dag halv tid som sygeplejerske og halv tid som politiker.

Løkke sagde i sin nytårstale, at ulighed var årsag til uroligheder rundt omkring i verden og han erkendte, at selvom det står bedre til i Danmark, så er de tendenser, der fx ses i Frankrig og USA, også noget, vi ser herhjemme.

Budskabet er efter min mening rigtigt, men jeg kunne mærke en snert af irritation, da han sagde det! Hvis han virkelig mener det, altså at uligheden også i Danmark er stigende, og det ikke er godt, hvorfor i alverden accepterer han så kontanthjælpsloftet, der har sendt 64.000 børn ud i fattigdom. En fattigdom man ovenikøbet ved påvirker børnene langt ind i deres voksne liv. Vi ved fra undersøgelser, at blot et år i fattigdom påvirker valg af uddannelse og dermed også livsindkomst. Det er da virkelig en dårlig investering.

Jeg forstår heller ikke, hvorfor Løkke ikke for længst har pandet lempelser af topskatten og arveafgiften ned. Lad os tage arveafgiften. For det første findes der formodentlig ikke en mere simpel og retfærdig skat end den. Det er penge, man ikke selv har tjent. For det andet så virker det ikke modsat på motivationen for at arbejde, for det er ikke en arbejdsindkomst. Og det er jo ellers noget, Løkke går op i. For det tredje så indbringer arveafgiften knap 4 mia kr. Jeg vil bare spørge, hvad der ikke mere skal finansieres? Er det hospitalerne? Er det børneinstitutionerne? Er det bibliotekerne? Kulturoplevelserne? Kan Løkke finde noget i DR, regeringen ikke har ladet DF straffe endnu?

Det samme gælder sådan set topskatten. Hvis Løkke virkelig kerede sig om ulighed og den voksende af slagsen, så ville han jo lægge topskattelettelser i graven og investere massivt i de børneinstitutioner og skoler, hvor flest udsatte børn går, mere boligsocialt arbejde og ydelser, der forhindrer at nogle må vælge mellem mad og medicin.

Fra mit arbejde i sundhedssektoren kan jeg bare konstatere, at uligheden i samfundet er meget reel. Der bor simpelthen mennesker i det her land, der knap har til dagen og vejen og deres helbred er meget udsat. Derudover så har vi fået skabt et sundhedsvæsen med så hastigt et tempo at lige præcis de mennesker, der har allermest behov for hjælp, får mindst eller utilstrækkelig af det.

En alkoholiker, der bliver indlagt på en akutmodtagelse har brug for minimum 5 dages abstinensbehandling. De er i gennemsnit indlagt 1,4 dag. Det betyder, at de udskrives direkte til alkohol igen. En person med problematisk stofforbrug risikerer ikke at blive smertedækket tilstrækkeligt, fordi personalet ikke har hverken tid eller kompetencer til at sætte sig ind i deres særlige behov og psykisk syge udskrives alt for tidligt, fordi der ikke er plads til dem. Det er blot nogle få eksempler, men det er ulighed, så det basker.

Løkke burde tage imod forslaget fra LO om et uligheds-stop med kyshånd, men i stedet sagde hans finansminister Kristian Jensen, at det så han ingen grund til, for det gjorde ikke noget at uligheden steg lidt.

Fra børneverdenen ser vi, at nogle børn ikke får madpakke med i skole eller tilstrækkeligt at spise. De bor i områder, hvor mange andre med samme økonomiske og sociale vilkår bor, og de skal inviteres indenfor. Nogle børn kan ikke dansk på lige fod med deres andre danske kammerater. Det betyder også noget for, hvordan de klarer sig.

Det nytter ikke, at Løkke beklager sig over, at nogle føler sig udenfor samfundet, hvis han konstant og hele tiden sender sine ministre i byen med beskeder om, at de faktisk ikke er det. Det kommer til udtryk, når den minister, han har udnævnt for integrationen, overhovedet ikke beskæftiger sig med integration. Hvis Løkke kerede sig om den ulighed, ville han se til, at alle børn – også danske med udenlandske rødder – blev en ligeværdig del af det danske samfund. Det forhindrer ikke, at man stiller krav. Men det fordrer, at man oprigtig vil se dem som ligeværdige.

Så, kære Statsminister, dine ord var rigtige: Lighed er vigtig, og den voksende ulighed er noget skidt. Men hvad vil du gøre ved det?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald