Hurtig hjælp får langtidssyge tilbage i job
Ud af 4.300 langtidssygemeldte medlemmer i PensionDanmark er 70 procent kommet tilbage i job. (Foto: Arkivfoto: Bente Jæger)
70 procent af PensionDanmarks langtidssygemeldte medlemmer er vendt tilbage i job efter at have taget imod tilbud om hjælp, viser ny opgørelse.

Et nyt projekt i pensionsselskabet PensionDanmark har haft stor effekt på langtidsyge. 

Ud af 4.300 langtidssygemeldte medlemmer i PensionDanmark er 70 procent kommet tilbage i job.

Det er sket, efter de har modtaget et tilbud fra selskabet om hjælp til at komme i hurtig behandling. 

- Det er meget tilfredsstillende. Vi er ret sikre på, at mange af dem ville være blevet hængende i et sygedagpengeforløb, hvor der er forhøjet risiko for at ende på førtidspension, hvis de ikke havde fået hjælp, siger administerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

Projektet er lavet i samarbejde med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Pensionsselskabet sendte breve ud til de langtidssygemeldte medlemmer, hvor de opfordrede dem til at få rådgivning og få hjælp til at komme tilbage på arbejde igen.

- Vi har et team af sygeplejersker siddende klar hver dag, når sygemeldte medlemmer ringer. Det sundhedsfaglige personale sætter gang et forløb, som kan være alt fysioterapi til en snak med en psykolog, eller også tager de fat i jobcentret og får kommunen til at gøre en indsats, fortæller Torben Möger Pedersen.

Kæmpe gevinst for samfundet

Medlemmer af PensionDanmark er dækket af en sundhedsordning, der giver ret til hjælp, hvis man bliver syg. 

Specialkonsulent Morten Saaby fra Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi ved Syddansk Universitet kalder resultaterne for en god forretning for samfundet. Han skrev i 2012 ph.d. om sundhedsordningen og kan nikke genkendende til resultaterne i den nye opgørelse.

- Det er i tråd med de resultater, vi kom frem til, hvor vi kunne se, at der var store effekter af ordningen. Der er en indkomstgevinst for samfundet i, at de langtidssygemeldte kommer tilbage i arbejde. De var så store i forhold til, hvor billig sundhedsordningen var, at det er en ganske glimrende forretning, siger Morten Saaby.

Sygdom avler sygdom

De typiske årsager til langtidssygemeldinger er alvorlige, kroniske sygdomme, fysisk nedslidning eller psykiske problemer som stress og udbrændthed.

For at kurere sygdommen er det afgørende at gribe hurtigt ind, fortæller Birgitte Poulsen. Hun er seniorkonsulent i videnscenteret CABI, der hører under Beskæftigelsesministeriet, og er ansvarlig for deres arbejde med sygefravær.

- Vi ved, at jo længere tid man er væk fra arbejdsmarkedet, jo sværere bliver det at komme tilbage. Er man sygemeldt mere end 12 uger, kommer hver fjerde ikke tilbage til arbejdspladsen igen, siger hun.

Det skyldes især, at vores arbejdspladser ændrer sig så hurtigt, at det pludselig kan være svært at vende tilbage. Samtidig har langtidssygemeldte også en tendens til at blive meget isolerede og miste kontakten til den tidligere arbejdsplads. 

For at undgå det er det vigtigt, at arbejdspladsen fastholder en tæt kontakt med den sygemeldte og sørger for, at personen kan starte op på deltid efter sygdomsforløbet, hvis der er behov for det. 

- Det er vigtigt med hyppig og god kontakt mellem den sygemeldte og arbejdspladsen og aftale muligheden for at vende langsomt tilbage og finde ud af, hvilke skånebehov personen har, siger Birgitte Poulsen.

Smøreolie i et knirkende sundhedssystem

Hos PensionDanmark er man bekendt med den problematik. Med en medlemskreds, der primært er beskæftiget i de fysisk hårde erhverv, har mange helbredsproblemer, og hvis pensionselskabet ikke hjælper dem til at få den rette behandling, kan de godt gå i stå i sundhedssystemet.

 - Der findes rigtig gode behandlingstilbud, men de bliver ikke altid formidlet hurtigt nok videre til de langtidssyge. Sundhedsvæsenet er meget splittet op, hvor syge mangler hjælp til at komme igennem leddene hurtigt og rigtigt. Vi fungerer som smøreolie i et knirkende sundhedssystem, siger Torben Möger Pedersen.

via Listen To News