Hundreder for fede til at trække vejret
Mange danskere er så over­­væg­tige, at de må bruge en vejrtrækningsma­skine til at hjælpe dem med at trække vejret for dem – døgnet rundt.

Læs Standpunkt: Man vælger selv at være fed

Skrevet af Lars Fogt
lafo@avisen.dk

En vejrtrækningsmaskine holder adskillige hundrede svært overvægtige danskere i live, fordi de er ved at blive kvalt i deres eget fedt.

»Antallet er desværre i stærk stigning. Fedtet pres­ser lungerne sammen, og fedt på halsen gør, at luften samtidig har svært ved at passere,« siger overlæge Poul Jennum, leder af Søvnlaboratoriet på Amtssygehuset i Glostrup.

500-1.000 danskere er i dag så svært overvægtige, at de har fået lidelsen, der hedder Pickwick Syndromet, opkaldt efter en overvægtig dreng i en Charles Dickens- roman. Fænomenet breder sig som en skovbrand i en tør sommer blandt folk med for mange kilo om livet.

Oven i det kommer 5.000 til 7.000 tykke danskere, der kan nøjes med at have et apparat, der hjælper med vejrtrækningen om natten, hvor presset på luftvejene er størst. Et ukendt antal af de massivt overvægtige, der må bruge apparatet, er børn.

»Vi skal have vendt denne udvikling, fra børn er små. Vejrtrækningsproblemer er en alt for lidt kendt bivirkning ved fedme,« siger Poul Jennum.

Mange overvægtige, der gisper efter vejret, er aldrig blevet opdaget og risikerer svære bivirkninger og i værste fald at blive kvalt.

I Jylland bliver en stor del af de overvægtige med vejrtrækningspatienter behandlet på Århus Kommunehospitals Respirations­center Vest.

»Det her er blevet så store problemer, at vi læger har måttet opfinde fagudtryk for lidelserne. Det er en trist udvikling,« siger overlæge Ole Nørregaard.

Masser af bivirkninger

Andre bivirkninger ved over­vægt er i øvrigt depression, sukkersyge, blodpropper og ben, der ikke kan bære vægten.

Og danskerne tager stadig flere kilo på. Siden 1987 er antallet af overvægtige danskere steget med 75 procent til 1,3 millioner, viser en opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

»Det er en tung opgave at få løftet,« siger Cecilia Arendal, tidligere formand for foreningen Kliniske Diætister. Hun har selv behandlet mange overvægtige, der har svært ved at trække vejret.

»Det lyder vanvittigt for udenforstående. Men jeg har haft patienter, der er så overvægtige, at når de endelig taber 50 kilo, så blokerer løst væv øregangen, så de har svært ved at høre,« siger hun.