Humor for alvor
Stand-up ¿ Jyder, nørder og grønlændere var i centrum, da Omar Marzouk i går gav sit bidrag til kommunens kampagne Respekt, Dialog og Tolerance . Den egyptiskfødte komiker gav de århusianske unge lidt at tænke over

»Jeg er gift med en jyde. Jeg elsker jyder, for jyder og indvandrere ligner hinanden helt vildt. Vi taler gebrokkent dansk, vi elsker shawarma, og vi prutter om prisen.«

Den københavnske stand-up-komiker Omar Marzouk med egyptiske rødder var onsdag i Musikhuset for at optræde for 2.000 århusianske skoleelever fra folkeskolens 9. og 10. klasser samt gymnasiernes 1.g klasser som en del af Århus Kommunes kampagne Respekt, Dialog og Tolerance .

Selvom han kom lidt for sent, blev han straks tilgivet, for den rapkæftede komiker fik hurtigt fat i de unge med sin selvironiske humor.

»Jeg var en kæmpe nørd, da jeg var i jeres alder. Mens pigerne sov med de farlige fyre, sov jeg med min computer. Pigerne vil altid have de farlige fyre, men når de kommer midt i tyverne, gider de ikke de farlige fyre, som stadig er nogle røvhuller. Nu vil de i stedet have de søde nørder, som i mellemtiden er blevet trætte af at være nørder og nu er nogle farlige røvhuller. Det er ikke så fedt for nogen af parterne,« funderede Omar Marzouk, der var blevet budt velkommen af Børn- og Ungerådmand Louise Gade (V).

Forskellighed en fordel

»Århus er en dejlig by med en masse dejlige mennesker, men der er desværre også problemer med intolerance og mobning. Vi skal behandle hinanden med respekt, og så skal vi huske på, at vi er forskellige ¿ og at det er en fordel,« sagde Louise Gade.

Netop respekten kredsede Omar Marzouk meget om.

»De fleste er enige om, at vi skal respektere hinanden, men der er tilsyneladende også enighed om, at det ikke gælder grønlændere, og det er bare ikke i orden. Jeg håber, grønlænderne finder olie og beholder pengene selv. Så bliver de vildt rige, og jeg har en drøm om at se en hovedrig grønlænder stå klokken fem om morgenen foran Hong Kong Bar på Nyhavn og dele lussinger ud til Peter Asschenfeldt og råbe: "Hvad så, dit fattige svin",« råbte komikeren ud over salen. Bedømt på klapsalver og de højlydte grin gik pointerne om gensidig respekt ind hos de unge, blandt andre to piger fra 10. klasse på N. Kochs Skole.

Humor der virker

»Det er fedt, at der er nogen, der kan tage pis på alvorlige ting og tale i et sprog, som er henvendt direkte til unge,« sagde Cecilie Lawal, og veninden Ellinor K. Fabian-Jessing var enig.

»Når pointerne bliver pakket ind i humor på denne her måde, tænker man først, at det bare er sjovt. Men ved nærmere eftertanke pegede han jo på nogle alvorlige ting, som man helt klart tænker videre over. For eksempel gjorde han grin med nogle danske traditioner, og det fik mig da til at tænke på, at det jo ikke kun er fremmede traditioner, der kan virke mærkelige,« sagde Ellinor K. Fabian-Jessing.

Respekt er vigtigt

Også Daniel Gehlert Jensen fra 10. klasse på Rundhøjskolen var godt tilfreds med arrangementet.

»Det var fedt, at han talte så direkte til os. På en sjov måde mindede han os om, at det er vigtigt at give hinanden respekt,« sagde Daniel Gehlert Jensen.

Inden Omar Marzouk gik af scenen efter tre kvarters optræden, fik de unge en løftet pegefinger. Og et godt råd:

»Jeg gider ikke stå og belære jer, for jeg hader folk, der belærer andre. Men jeg vil gerne opfordre jer til at tale med hinanden ¿ også med dem, der ikke ligner jer selv. Og piger ¿ jeg vil gerne opfordre jer til at vælge de søde nørder, inden det er for sent.«