Holocaust-fornægter skal løslades
Den britiske holocaust-benægter, David Irving, skal prøveløslades, efter en østrigsk domstol onsdag nedsatte hans straf.

David Irving blev i februar idømt tre års fængsel for at fornægte folkemordet på jøderne under 2. Verdenskrig, men efter en østrigsk domstol onsdag nedsatte hans straf til et års ubetinget fængsel, er han en fri mand igen.

Irving har siddet fængslet i Østrig, siden han blev arresteret på et besøg i landet i november 2005. På daværende tidspunkt havde de østrigske myndigheder længe været ude efter briten. Allerede i 1989 udstedte østrigsk politi en arrestordre på Irving, efter han ved foredrag og i pressen havde påstået, at jøderne aldrig blev systematisk forfulgt og dræbt af tyskerne. Og det spillede en stor rolle ved appelretssagen, at udtalelserne, han blev dømt for, faldt dengang.

»Det faktum, at lovovertrædelsen fandt sted for 17 år siden, var en formildende omstændighed,« sagde dommer Ernest Maurer til Reuters.

Ved retssagen i februar sagde Irving, at han havde ændret holdning til holocaust, efter han i 1991 læste nogle af den højtstående nazist Adolf Eichmanns personlige breve om jødeudryddelserne, men retten afviste hans udtalelser som et forsøg på at slippe for at komme i fængsel.

David Irving har længe været en helt i Europas højreekstreme miljøer, og ifølge anklageren modtog han masser af post fra fans, mens han sad i fængsel.

Ifølge østrigsk lov kan det give op til 10 års fængsel at benægte holocaust.