Holocaust-benægtere samlet i Iran
En af verdens største konferencer for Holocaust-benægtere begyndte mandag i Iran. En omstridt dansker deltager.

Iran indledte mandag en stor konference, som skal undersøge »om Holocaust virkelig fandt sted«. Ifølge Irans udenrigsministerium er 60 personer fra 30 lande inviteret til konferencen ? alle tilhører de den gruppe af Holocaust-interesserede, som sætter spørgsmål ved, om jødeudryddelsen overhovedet fandt sted, eller om seks millioner jøder omkom.

På deltagerlisten er blandt andet den amerikanske Ku Klux Klan-leder David Duke, franskmændene Robert Faurisson og Georges Thiel, der er dømt for at benægte Holocaust, og østrigeren Frederick Toeben, der har siddet i fængsel i Tyskland for at afvise, at jødeudryddelserne fandt sted.

Dansk deltagelse

En dansk Holocaust-benægter er også med. Christian Lindtner er herhjemme blevet stærkt udskældt for sine påstande om, at nazisterne ikke gassede jøderne. Men i Iran tager præstestyret imod ham med åbne arme, og den iranske regering har både betalt flybillet og ophold i Teheran for ham.

»Det er den første statsstøttede videnskabelige konference om emnet Holocaust. Det er den vigtigste, jeg kan ikke komme i tanke om noget, der ligner. Det er prisværdigt, at han (præsident Ahmedinejad, red.) har taget dette initiativ, og han er den første statsmand, der har vovet at sige det med rene ord,« siger Christian Lindtner til Jyllands-Posten.

Skammelig handling

Irans præsident er berygtet for sine anti-seminitiske udtalelser, og han har blandt andet talt om at bombe Israel eller flytte indbyggerne til Europa. Tidligere på året afholdt Iran en konkurrence om at tegne nedsættende billeder af Holocaust som respons på de danske Muhammed-tegninger.

USA?s udenrigsministerium kalder ifølge BBC konferencen for »endnu en skammelig handling på dette område af regimet i Teheran«.

Holocaust er den samlede betegnelse for nazisternes forsøg på at udrydde den jødiske race. I alt seks millioner jøde omkom under nazisterne jødeforfølgelse i 2. Verdenskrig.