Holger K beskyldes for at bryde tavshedspligt
Venstre beskylder SF’s udenrigsordfører Holger K. Nielsen for at bryde sin tavshedspligt i sagen om fangemishandling i Afghanistan

Er Holger K. Nielsen lidt for åbenmundet?

Det mener Venstre, som beskylder SF’s udenrigsordfører for at bryde sin tavshedspligt i sagen om fangemishandlinger i Afghanistan. Selv afviser Holger K. Nielsen anklagen.

For to måneder siden fik medlemmerne af Udenrigspolitisk nævn lov til at læse en fortrolig undersøgelse fra forsvarets auditørkorps.

Den tager stilling til den såkaldte tolkesag om den danske tolk, som angiveligt var vidne til mishandlinger af afghanske fanger i amerikansk varetægt tilbage i 2002.

Fredag kom der nye oplysninger frem i Aghanistan-sagen i Politiken, som kunne berette om ti vidneerklæringer fra amerikanske forhørsledere, der erkendte, at der var foregået tortur i den samme lejr, som den danske tolk var udlånt til.

Det fik oppositionen til at kræve en ny undersøgelse af sagen, og her kommenterede Holger K. Nielsen den fortrolige auditørundersøgelse i en pressemeddelelse.

»Jeg kan sige, at tolkens forklaring ligger meget på linje med de oplysninger, som er fremkommet i Politiken,« skrev Holger K Nielsen.

Det får formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Gitte Lillelund Bech, til at beskylde SF’eren for bryde sin tavshedspligt.

»Han kommenterer på rapporten, og det må han ikke. Det er ikke meningen, at vi efterfølgende kan sige, hvad der er sandt og falsk og ligger på linje med hvad. Det er det samme som at sige noget om indholdet,« siger Gitte Lillelund Bech til Politiken.dk

Holger K. Nielsen afviser anklagen.

»Jeg har bare beskrevet hovedlinjerne, og det er ting, som også har været fremme tidligere. Jeg synes, det er meget vigtigt information at få frem«, siger Holger K. Nielsen.

Det er op til forsvaret at vurdere, om Holger K. Nielsen har brudt sin tavshedspligt.

For en måned siden afviste forsvaret en lignende sag mod Enhedslistens Frank Aaen, som også blev beskyldt for at bryde sin tavshedspligt i sagen.