Hold vægten nede efter rygestoppet

Dit liv
Rigeligt med vand og sunde mellemmåltider som frugt og grøntsager kan være med til at holde vægten nede efter et rygestop, oplyser Sundhedsstyrelsen. (Arkivfoto) (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)
Forskningen viser, at du typisk tager op til fem kilo på, når du vælger at kvitte smøgerne, fortæller en professor i tobaksforebyggelse.

Har du besluttet dig for at kvitte smøgerne, så vil din krop på mange måder takke dig.

Men for mange betyder et rygestop også, at de får nogle ekstra kilo på sidebenene. Det fortæller Charlotta Pisinger, der er professor på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

- Vi ser typisk, at de fleste tager fire til fem kilo på efter et rygestop, siger Charlotta Pisinger.

Årsagen er, at voksne rygere typisk vejer mindre, hvis man sammenligner dem med ikkerygere. Rygning er nemlig appetitregulerende, hvilket betyder, at mange rygere eksempelvis tager en smøg i stedet for at spise.

Men du forbrænder også op mod 200 kalorier mere om dagen sammenlignet med en ikkeryger, hvis du er vant til at ryge over 15 cigaretter om dagen, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Og det ændrer sig selvfølgelig, når tobakken ryger på hylden, fortæller Charlotta Pisinger.

- Man kan faktisk sige, at du indhenter din naturlige vægt, som du ville have haft, hvis ikke du røg, siger hun.

Dog skal du passe på, at indtaget af mad og især søde sager ikke stikker af under rygestoppet. Mange af os har nemlig behov for at erstatte rygetrangen med noget andet.

- Undersøgelser har dokumenteret, at der ofte sker et øget indtag af sukker efter et rygestop. Så du skal helt klart passe på med bare at spise en plade chokolade for at styre rygetrangen, siger Charlotta Pisinger.

Hos Sundhedsstyrelsen er man også bekendt med, at du kan tage mellem tre og seks kilo på efter et rygestop.

Deres seneste rygestopguide inkluderer derfor en række gode råd til, hvordan du kan modvirke en stor vægtforøgelse.

Det handler blandt andet om at skære ned på fedtet, overflødige kalorier og alkohol. Særligt alkoholen er vigtig at skære ned på, da øl og vin giver lyst til at ryge, ligesom det også stimulerer appetitten.

I stedet bør du have fokus på sunde mellemmåltider som frugt og grøntsager, mens rigeligt vand også nedsætter sulten.

Motion kan også være en god løsning for at komme rygetrangen til livs, fortæller Charlotta Pisinger. En løbetur stimulerer nemlig noget af det samme, som rygningen gør.

- Motion kan hjælpe til, at du får en tilfredshedsfornemmelse i kroppen. Du oplever en naturlig tilfredsstillelse, som du også oplever ved rygningen, siger hun.

I hverdagen kan det være en god løsning at tage trapperne i stedet for elevatoren eller rulletrapperne. Men du kan også vælge en gåtur eller svømning, hvis løb er for hårdt at komme i gang med, siger Charlotta Pisinger.

Stopper du med at ryge, kan du risikere, at din krop ændrer sig. Men det er helt i orden, lyder det fra Charlotta Pisinger.

- Du bliver ikke nødvendigvis mere usund, hvis du tager lidt på i vægt. Du skal lære at elske den lille delle, du får, for den får de andre ikkerygere også, selv om du selvfølgelig også skal huske at begrænse dit madindtag, siger hun.

/ritzau fokus/

Af Mathias Sinius Mølgaard/ritzau fokus/
Krimi

To fly stødt sammen

i luften