Hold på vandet: Sådan får du styr på din inkontinens
Det er ikke alle inkontinensramte, der er lige heldige med at nå på toilettet, når tissetrangen pludselig kommer. (Arkivfoto) Colourbox/Free
Det findes to typer inkontinens, og der er behandlingsmetoder for dem begge, fortæller to læger med speciale på området.

Når du ikke altid toilettet, før det er for sent, eller kan du ikke holde på vandet, når du nyser eller hoster? Så kan du kæmpe med lidelsen inkontinens.

Det gør flere end 400.000 danskere ifølge tal fra Kontinensforeningen. Men der er noget, du kan gøre ved det, fortæller overlæge Susanne Axelsen, som er formand i Kontinensforeningen.

Ifølge hende er der to typer inkontinens.

- Den ene hedder stressinkontinens, hvor du bliver utæt, når du hoster, nyser og er fysisk aktiv.

- Den anden type hedder trangsinkontinens. Her får du en pludselig indsættende vandladningstrang flere gange i løbet af dagen, og ofte når du ikke toilettet, fortæller Susanne Axelsen.

Det er primært kvinder, der bliver ramt af stressinkontinens, da graviditet og fødsler er de primære årsager til lidelsen. Men her er der en simpel løsning på problemet, fortæller Susanne Axelsen.

- Ved stressinkontinens vil kvinder blive bedt om at træne deres bækkenbundsmuskler ved hjælp af bækkenbundsøvelser. Det er ikke nok bare at knibe. Det handler om at træne alle bækkenbundens muskler, siger hun.

Derfor kan det betale sig at få hjælp fra en fysioterapeut, som kan give nogle konkrete øvelser.

- Halvdelen af alle kvinder, som er ramt af stressinkontinens, har ikke brug for mere end det. Bliver du ved med at træne musklerne, kan du forblive helbredt, siger Susanne Axelsen.

Den anden halvdel kan i stedet blive opereret for det.

Trangsinkontinensen er til gengæld typisk en form for inkontinens, der kommer med alderen, fordi du med tiden kan udvikle en overaktiv blære.

Det fortæller Charlotte Graugaard-Jensen, der er afdelingslæge på Urinvejskirugisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Her er bækkenbundsøvelser også et godt redskab, selv om medicinsk behandling kan blive nødvendigt. Der er dog også et andet godt råd.

- Alle kulsyreholdige produkter samt lightprodukter provokerer faktisk inkontinensen. Så du bør tænke over ikke at drikke for meget sodavand, øl, vin med kulsyre, hvis du har en overaktiv blære, siger Charlotte Graugaard-Jensen.

Du kan også blive ramt af en kombination af begge typer af inkontinens.

Kvinder udgør 75 procent af alle inkontinensramte.

- Men mænd kan også rammes af inkontinens gennem livet og efter operationer, og det gælder både trangs- og stressinkontinens, siger Susanne Axelsen.

Derfor skal mænd også træne deres bækkenbund, da øvelserne har samme effekt som hos kvinder.

/ritzau fokus/

Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS
via Listen To News