For de fleste er boligkøb en rigtig stor investering. For mange nok den største.
Men der er også adskillige ting, der kan gå galt i jagten på drømmeboligen.
Her fortæller to køberrådgivere om de mest almindelige røde flag, som de støder på, når de får stukket en salgsopstilling i hånden, eller når købsaftalen skal underskrives.
1) Forskel på salgsopstillinger.
Som det første er det en god idé at holde ekstra øje med salgsopstillingen på boligen, fortæller købermægler og partner Christopher Wagner fra Bomae Køberrådgivning.
- I lejligheder oplever jeg tit, at den salgsopstilling, du får i hånden ved fremvisning, kan indeholde fejl.
- Når du så underskriver en købsaftale, får du også vedhæftet en ny salgsopstilling. Og her må der ikke være fejl, siger han.
Det er rådgiver og medstifter af køberrådgivningsfirmaet Købersmægler John Wulff helt enig i.
- Den salgsopstilling, der kommer med købsaftalen, skal mæglerne være meget forsigtige med, fordi der følger et ansvar med, siger han.
- Har man sin første salgsopstilling i hovedet, kan den godt være ændret lidt i købsaftalen, fordi mæglerne måske ikke havde alle oplysninger til en start.
2) Fælles gæld?
- En ting, der ofte ikke står med det samme i salgsopstillingen, er gælden til ejerforeningen. Mægler må ikke glemme at oplyse det, men du kan godt få en salgsopstilling, hvor det ikke står, siger John Wulff.
Og netop uventet gæld er noget af det, som Christopher Wagner også tit støder på.
- Vær opmærksom på, at der efter købsaftalens indgåelse kan komme flere ting, som kan gøre, at man ikke har lyst til at investere alligevel. Det kan være en vedligeholdelsesplan, et fælleslån eller noget helt tredje.
- Og opdager man det først, efter at købsaftalen er underskrevet, kan man trække sig ud af handlen, siger han.
3) Nedgravede olietanke.
Et tredje rødt flag er ifølge begge køberrådgivere nedgravede olietanke, som kan være en regulær bombe under dit boligkøb.
- Det er ikke altid, at der er oplyst om en nedgravet olietank på grunden. Nogle gange står det på salgsopstillingen, andre gange gør det ikke, siger John Wulff.
- Det er ret vigtigt, at vi ved det. Nogle mæglere læser ikke dokumenterne, inden de sætter boligen til salg. Det kan nogle godt blive kede af, hvis huset nu er deres drømmehus, siger Christopher Wagner.
En nedgravet olietank kan være en hyppig årsag til forurening på parcelhusgrunde i Danmark. Desuden kan det være en dyr fornøjelse at få den gravet op.
Du kan tjekke, om der er en olietank på den grund, du kigger på, ved at slå adressen op på dingeo.dk.
/ritzau fokus/
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus