Hold godt øje med falske eurosedler
Et ukendt antal falske 200-eurosedler florerer i Odense politikreds. Foreløbig sidder én mand varetægtsfængslet i sagen.

»De er blevet dygtige, det må vi sige,« siger Carsten Moesgaard, kriminalassistent ved Odense Politi.
Han hentyder til falskmøntere, for efter fire tilfælde af falske 200-eurosedler i politikredsen inden for 14 dage, sidder kriminalassistenten og hans kolleger med lidt af en opgave.
»Vi sad og kiggede nærmere på sedlerne, og jeg må indrømme, at jeg nok heller ikke havde opdaget, de var falske, hvis jeg som butiksindehaver havde fået sedlerne i hånden,« siger Carsten Moesgaard.
Sedlens logo, der kan skifte farve, er, som det skal være, og også sikkerhedstråden er synlig, forklarer han. Derfor opdagede hverken ekspedienterne hos Shell på Hjallesevej i Odense eller hos REMA 1000 i Langeskov, at de tirsdag i denne uge fik hver en falsk 200-euroseddel i kasseapparatet.
Begge steder købte kunden varer for et væsentligt mindre beløb og fik derfor op til 1.300 kroner tilbage. I danske, ægte kroner.
»Det er smart tænkt, for de forretningsdrivende er jo ikke vant til at se ret mange eurosedler,« mener Carsten Moesgaard.
De første to tilfælde falske eurosedler skete på Bogenseegnen 30. november. Her blev en mand med adresse i udlandet imidlertid opdaget på fersk gerning, anholdt og har siden siddet varetægtsfængslet. Præcis, hvor han er fra, ønsker kriminalassistenten ikke at fortælle:
»Men et af de nye EU-lande er nok ikke et helt dårligt bud,« siger Carsten Moesgaard, og tilføjer, at der altså er flere falskmøntnere i gang.
Om det er en decideret bande, tør handog ikke spå om. Først skal en række bånd med optagelser fra butikkernes overvågningskameraer ses grundigt igennem.
»Måske er det nogle mennesker, der bare er på gennemrejse over Fyn. Vi ved det ikke,« siger han, der skal nogle år tilbage i hukommelsen for at komme i tanke om et lignende omfang.
»Det kommer meget i perioder. På et tidspunkt havde vi en del falske 500-kronesedler. Men når der så kommer for meget opmærksomhed på det, så ebber det ud igen,« forklarer han, der trods de vellignende efterligninger opfordrer forretningsdrivende til at være særligt opmærksomme, hvis de i den næste tid bliver betalt med 200-eurosedler
Falskmøntneri kan straffes med helt op til 12 års fængsel.