Hold fastelavnsbørnene fra mors sminke
Når fastelavn nærmer sig, kan det være svært at navigere i de mange slags ansigtsmaling til at lave flotte tigere og spiderman'er.

Uheldig kemi og potentielt hormonforstyrrende stoffer gør det til en jungle at navigere i meget af den sminke, som ungerne kommer i berøring med omkring fastelavn.

Men det er alligevel værd at sætte sig ind i de børnevenlige sminker frem for at lade poderne gå på rov i mors makeup-taske. Det fortæller Claus Jørgensen, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Mors makeup skal man lade være, med mindre man kender alle de stoffer, der er i. Man bør tjekke både fastelavnssminken og de voksnes produkter, før man smører det på børnene, siger han til Ritzau Fokus.

Det er særligt de potentielt hormonforstyrrende stoffer, der optræder i nogle ingredienslister, som kan være skadelige for børn. Og hvor der er forbud mod visse stoffer, særligt parabener, i børneprodukter, gælder der ikke de samme strikse regler for makeup til voksne.

Derfor kan det ikke anbefales, at lade børnene bruge mors blå øjenskygge lyder det:

- Vi anbefaler, at man køber noget, der er specielt til børn, og at man konsulterer Forbrugerrådet Tænks liste over, hvilke stoffer man skal undgå, anbefaler Claus Jørgensen.

Når der er valgt farver og former kommer så den virkelig svære del, hvor de kreative evner udi ansigtsmaling bliver udfordret.

Rækker evnerne ikke til de helt store udskejelser, anbefaler ansigtsmaleren særligt ét greb, der kan redde det meste:

- Glimmer er en sikker vinder. Børnene elsker det, og det kan redde næsten ethvert design.

De mest populære efterspørgsler, når Tania Arnfjord er ude til fødselsdage, er Frost-tegninger med snefarver og små Olaf'er, der hitter hos alle. Ellers er drengene mest til Spiderman- og Batman-masker, mens pigerne kan lide blomster og sommerfugle.

- Det kan være en god idé at google de ting, man gerne vil tegne inden. Der ligger tonsvis af gode guides, som kan hjælpe med at tegne flotte frostdiademer eller seje monstre, anbefaler Tania Arnfjord.

Gode råd til ansigtsmaling:

- Læg gerne en fed creme under sminken, så barnets hud skånes mest muligt.

- Tjek produkterne for parabener, konsulter Forbrugerrådet Tænks anbefalinger.

- Køb helst fast sminke, da flydende sminke indeholder konserveringsmidler, der kan irritere huden.

- Tag hensyn til, om barnet har irriteret hud, tydeligt udslæt eller øjenbetændelse, før du påfører sminken.

- Øv dig gerne lidt, før du maler barnet. Der er guides på nettet.

- Brug ikke voksensminke på børn.

Kilder: Claus Jørgensen, Tania Arnfjord

/ritzau/FOKUS