Højtuddannede udlændinge ender i fattigdom
Selvom udlændinge kommer til Danmark med en god uddannelse, så ender flere af dem som ledige og begynder en social deroute. Foto: Colourbox
Langt de fleste højtuddannede udlændinge i Danmark ender som ledige, selvom de har fået tildelt et greencard.

Hvis man som højtuddannet udlænding tror, at ens lykke er gjort med et greencard i Danmark, kan man godt tro om igen.

For ordningen, der egentlig skulle føre til et velbetalt job i dansk erhvervsliv, giver i stedet blot grønt lys til et liv i fattigdom og bristede illusioner, skriver Politiken lørdag.

Den noget modsatte konklusion stammer fra en ny kandidatafhandling fra Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet.

Ifølge rapporten befinder syv ud af 10 greencard-indehavere, cirka 2100, sig enten i ledighed eller ufaglærte job. Et kompetencespild, der ligeledes er påvist i en tidligere undersøgelse fra Integrationsministeriet.

- Ordningen har spillet fallit i den forstand, at der kommer en masse personer til Danmark, som bliver enormt skuffede. De havner på bunden af samfundet, og deres opsparede midler holder slet ikke.

- En del får ligefrem tilsendt penge fra deres familier og venner, siger Mia Mortensen, der er cand.scient.soc. og forfatter til afhandlingen, til Politiken.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil ikke udtale sig i sin ferie.

Men Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn siger til avisen, at der er problemer med ordningen, som vil blive forsøgt løst, når regeringen laver en reform af området til efteråret.

Og en løsning skal der i den grad til, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Han kalder ligefrem den nuværende ordning for et "misfoster", og vil nu rette henvendelse til beskæftigelsesministeren og bede hende suspendere ordningen, indtil Folketinget har haft mulighed for at drøfte den seneste undersøgelse.

- Disse højtuddannede indvandrere bidrager overhovedet ikke til samfundet, og derfor bør ordningen stoppes. Nu må de andre partier snart indse, at noget er grueligt galt med green card-ordningen.

- Det er nu slået fast, at det er en myte, at højtuddannet udenlandsk arbejdskraft altid er godt for Danmark, skriver han til Ritzau.