Højreekstremister viser Muhammed-tegninger
Tyske højreekstremister bruger danske Muhammed-tegninger ved demonstrationer foran Berlins moskéer.

En gruppe tyske højreekstremister har fået en domstols godkendelse til at bruge de omstridte karikaturtegninger af profeten Muhammed ved demonstrationer foran moskéer i Berlin.

Aktionerne skal foregå lørdag, hvor muslimernes fastemåned, ramadanen, afsluttes med den festlige begivenhed, eid.

En domstol i Berlin har givet gruppen Pro Deutschland medhold med den begrundelse, at tegningerne er omfattet af kunstnerisk frihed og ikke som sådan krænker en bestemt religiøs gruppe.

- At vise Muhammed-karikaturer betegnes ikke som had eller vold mod et specielt befolkningssegment, skriver domstolen i Berlin i en udtalelse.

Tre muslimske menigheder havde anmeldt den tyske gruppe, men retten gav altså højreekstremisterne lov til at vise tegningerne, der første gang blev trykt i Jyllands-Posten i 2005.

Dengang var den danske tegner Kurt Westergaard, der lavede den mest kontroversielle tegning af profeten.

På tegningen blev Muhammed afbildet med en bombe i sin turban. Det blev af flere muslimer anset for at være stærkt provokerende og blasfemisk, da det ifølge islamisk lov er forbudt af afbilde profeten.

Tidligere i år var der sammenstød mellem højreekstremistiske grupper og det islamistiske salafist-samfund i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen. Det tyske politi ruster sig derfor til weekendens aktioner foran moskéerne.

Dog har muslimske ledere ifølge avisen Berliner Morgenpost opfordret de mange muslimer til at holde sig langt væk fra vold.

/ritzau/AFP