Højesteretsdommer skal lede Grækenland frem til valg
Grækenland får sin første kvindelige premierminister, der skal lede en midlertidig regering frem til valget.
Eks-finansminister Yanis Varoufakis under en debat i parlamentet tidligere på måneden. Grækenlands "politiske rockstjerne" genopstiller ikke for Syriza-partiet.
Eks-finansminister Yanis Varoufakis under en debat i parlamentet tidligere på måneden. Grækenlands "politiske rockstjerne" genopstiller ikke for Syriza-partiet. Foto: Yiannis Liakos/AP

Grækenlands præsident har udpeget højesteretsdommer Vassiliki Thanou til at lede en forretningsregering, der skal lede Grækenland frem til næste valg.

Thanou, som dermed bliver Grækenlands første kvindelige premierminister, ventes at blive taget i ed senere torsdag, mens resten af den midlertidige regering skal tages i ed fredag, lyder det i en meddelelse fra præsident Prokopis Pavlopoulos' kontor.

Der er endnu ikke sat dato på valget, men det ventes at finde sted den 20. september. Det bliver Grækenlands femte valg på seks år.

Den afgående premierminister, Alexis Tsipras, udelukkede onsdag, at han vil danne en national samlingsregering, hvis han og hans Syriza-parti ikke sikrer sig et flertal ved valget.

Tsipras meddelte i sidste uge sin og regeringens afgang og opfordrede til et nyvalg. Det kom efter, at omkring en tredjedel af parlamentarikerne i hans parti havde gjort oprør mod den nye hjælpepakke til 86 milliarder euro, som Grækenland har aftalt med sine internationale kreditorer.

Tsipras har afvist, at han kan arbejde sammen med det konservative Nyt Demokrati, det socialdemokratiske Pasok eller centrumhøjrepartiet Potami.

Grækenlands tidligere finansminister, Yanis Varoufakis, som blandt andet blev kendt for at køre på motorcykel og tale kollegerne i de andre EU-lande midt imod, siger torsdag, at han ikke har i sinde at deltage i Grækenlands "triste valg".

Siden Varoufakis blev fyret som finansminister, har han udtrykt skarp kritik af den nye hjælpepakke, som Alexis Tsipras endte med at indgå aftale om, og særligt de sparetiltag, der følger med pakken.

En kilde i regeringspartiet siger til Reuters, at hverken Varoufakis eller andre, der er imod hjælpepakken, vil være opstillet på Syrizas partiliste ved valget.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.