Højesteret idømmer congolesisk voldtægtsmand forvaring
Højesteret har stadfæstet en forvaringsdom fra landsretten til en congolesisk voldtægtsmand. Foto: Per Johansen/domstol.dk/Free
En congolesisk mand er blevet idømt forvaring for en række voldtægter fra juli 2014 til februar 2015.

Højesteret har torsdag slået det endegyldigt fast, at en congolesisk hjemmehjælper er så farlig, at han skal sidde i forvaring.

Manden jagtede og voldtog flere kvinder i det københavnske natteliv.

Fra juli 2014 og frem til sin anholdelse i februar 2015 nåede Emmenuel Nzembele Katompwa at frihedsberøve og voldtage tre unge kvinder, mens to andre havde held til at flygte.

Kendetegnende for alle sagerne er, at ofrene var unge kvinder på vej til eller fra en bytur i det københavnske natteliv.

Både byretten og landsretten idømte manden forvaring for at forebygge nye voldtægter, da man vurderede, at han er så farlig for samfundet og sine medmennesker.

Hvis en almindelig tidsbegrænset straf ikke kan dæmme op for den fare, så er forvaring en mulighed. Og den mulighed har Højesteret altså vurderet var nødvendig at tage i brug.

En forvaringsdom indebærer nemlig, at man er indespærret på ubestemt tid.

Mandens forsvarer var ellers gået videre til Højesteret med et krav om, at hans klient fik en almindelig fængselsstraf.

Det var ofrenes signalementer af manden og politiets dna-beviser, der var med til at fælde manden.

Voldtægterne og forsøg herpå fandt sted flere forskellige steder i København blandt andet på Østerbro og i Hvidovre.

Ofrene beskrev samstemmende, hvordan han enten tilbød dem et lift eller tvang dem ind i en mørk bil om natten eller tidligt om morgenen. Herefter kørte ham dem væk til en afsides beliggenhed, hvor han begik overgrebene.

Emmenuel Nzembele Katompwa kom til Danmark i 2008 som FN-flygtning med sine forældre og sine seks søskende. Han er født i Congo, men voksede op i Zambia.

/ritzau/