Højesteret godkender præsident Trumps indrejseforbud

Den amerikanske højesteret har godkendt præsident Trumps indrejseforbud gældende statsborgere fra seks lande.
Præsident Donald Trumps indrejseforbud får nu foreløbigt lov til at træde fuldt i kraft.
Præsident Donald Trumps indrejseforbud får nu foreløbigt lov til at træde fuldt i kraft. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

USA's højesteret har mandag godkendt en midlertidig indførelse af det indrejseforbud, som USA's præsident, Donald Trump, i begyndelsen af året forsøgte at indføre.

Det sker på trods af, at forbuddet fortsat er under behandling ved lavere retsinstanser.

Forbuddet er rettet mod borgere fra i alt otte lande. De første seks i et indrejseforbud fra tidligt på året var Tchad, Iran, Libyen, Somalia, Syrien og Yemen.

Indrejseforbuddet blev efter udstedelsen i januar underkendt af flere lavere retsinstanser, hvorefter det blev ændret - og i september blev det fornyet i en tredje version med også Nordkorea og Venezuela på listen.

En talsmand for Det Hvide Hus, Hogan Gidley, siger, at højesteretsbeslutningen "ikke er en overraskelse".

- Men den seneste version af indrejseforbuddet er i overensstemmelse med loven, og den har afgørende betydning for, at vi kan beskytte vort land, siger Gidley.

Han tilføjer, at et mere omfattende forsvar af loven er ved at blive udarbejdet med henblik på kommende retsopgør.

Flere retskendelser kalder indrejseforbuddet mod landene, der har overvejende muslimske befolkninger, for forfatningsstridige og diskriminerende.

I den californiske by San Francisco og i Richmond i delstaten Virginia er appeller fortsat under behandling. Argumenter i disse sager vil blive hørt senere i denne uge.

I højesteretskendelsen mandag siger dommerne imidlertid, at forbuddet kan træde i kraft, mens indrejseforbuddet behandles ved lavere instanser.

Godkendelsen skete med syv stemmer for og to stemmer imod.

Højesteret godkendte tilbage i juni den daværende version af forbuddet med det forbehold, at det ikke gjaldt personer med en særlig tilknytning til USA i form af familie, studie eller arbejde.

Den udformning var Donald Trump ikke tilfreds med, da han mente, at forbuddet skulle gælde alle - uanset tilknytning til USA.

Derfor bad Det Hvide Hus i november den amerikanske højesteret om at tillade forbuddet i sin fulde effekt.

- Det (forbuddet, red.) er baseret på national sikkerhed og udenrigspolitiske affærer og ikke på religiøs modvilje, lød det i november fra Det Hvide Hus.

Og forbuddet har nu altså fået lov til foreløbigt at træde fuldt i kraft.

Højesteret oplyser mandag, at forbuddet vil blive ved med at gælde, uanset hvad appeldomstolene i San Francisco og Richmond, Virginia, kommer frem til - i det mindste indtil at dommere beslutter sig for at undersøge emnet omkring ansøgernes baggrund nærmere, hvilket de ifølge nyhedsbureauet AFP højst sandsynligt vil gøre.

Donald Trump har sagt, at et indrejseforbud er nødvendigt for at beskytte USA mod islamistiske angreb. Under præsidentvalgkampen lovede Trump "at lukke helt ned for, at muslimer kunne komme til USA".

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.