Høje danske elpriser er svenskernes skyld
De danske forbrugere betaler for flaskehalsproblemer i det svenske elnet, viser ny undersøgelse.

Danskerne har trukket ekstra dyr strøm ud af stikkontakterne i de seneste år, og det er svenskernes skyld, skriver Energinet.dk.

Energinet.dk har fået udarbejdet en ny rapport, som viser, at de danske forbrugere har mistet mindst 725 millioner kroner i de seneste fem år på grund af interne flaskehalse på det svenske elnet.

Flaskehalsene opstår, fordi myndighederne i Sverige har en målsætning om, at elektriciteten skal koste det samme i hele Sverige. For at opfylde dette mål flytter svenskerne deres interne flaskehalse til landets grænser, så de andre nordiske lande må betale mere for strømmen.

Men den går ikke, mener Lene Sonne, markedsdirektør i Energinet.dk.

»Det er en håndtering af flaskehalse, der efter vores vurdering er i modstrid med både EU?s konkurrenceregler, der forbyder misbrug af en dominerende markedsposition, og mod EU?s regler vedrørende det indre marked,« siger hun i en pressemeddelelse og oplyser, at der i det seneste år er holdt en række møder om sagen med EU-kommissionen.

Den nye rapport vil også blive afleveret til EU-kommissionen.

Energinet.dk ejer det overordnede danske elnet og er en selvstændig offentlig virksomhed. Virksomheden har ansvaret for den danske elforsyning og for forskning og udvikling inden for energiområdet.