Høj cigaretpris rammer pensionister: Sæt ældrechecken op
"En forhøjelse af ældrechecken på 6.000 kroner vil kompensere for de stigende udgifter, som rygerne vil få med højere tobakspriser," siger landsformand for Faglige Seniorer, Ole Ibsen. (Foto: Søren Zeuth/Faglige Seniorer/)
Ældrechecken skal sættes op med 6.000 kroner om året for at kompensere for nye tobaksafgifter, mener Faglige Seniorer.

De nye tobaksafgifter rammer pensionister hårdt. Derfor skal ældrechecken hæves med 6.000 kroner for at kompensere for højere cigaretpriser, mener fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

”Vi foreslår, at man øger ældrechecken for disse meget sårbare grupper af pensionister. En forhøjelse af ældrechecken på 6.000 kroner vil kompensere for de stigende udgifter, som rygerne vil få med højere tobakspriser,” siger Ole Ibsen, landsformand for Faglige Seniorer, til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Regeringen foreslår at forhøje tobaksafgifterne med 25 procent. Det svarer til en prisstigning på en pakke cigaretter på 10 kroner. Det vil i følge Faglige Seniorer ramme mange sårbare grupper af pensionister hårdt på pengepungen.

For en pensionist, der ryger 20 cigaretter om dagen, vil den årlige regning løbe op i 3.650 kroner om året. Ryger pensionisten 40 cigaretter om dagen, er regningen på 7.300 koner.

Omkring 15 procent af landets pensionister over 60 år ryger dagligt. Det svarer til 150.000 personer, viser en opgørelse af rygevaner fra Sundhedsstyrelsen. Omkring 41 pct. af rygerne opgiver ifølge samme undersøgelse, at de er afhængige af nikotin som begrundelse for at ryge.

’Det er en meget svær situation for pensionisterne. De kommer virkelig til at miste på den økonomiske rådighed. Alle ved, at det kan være svært især for en befolkningsgruppe, som har røget igennem mange år at stoppe med at ryge,” siger Ole Ibsen.

”Vi kan sagtens bakke op om, at man sætter ind med forebyggelse overfor de mange unge som begynder at ryge. Men for de ældre er det meget vanskeligere. Derfor bliver man nød til at se på en økonomisk kompensation ikke mindst i forhold til de pensionister, der har mindst,” siger han.

Ole Ibsen siger, at han godt er klar over, at en forhøjelse af ældrechecken vil komme flere til gode end de pensionister, der ryger.

”Men med forslaget vil vi helt sikkert komme nogle af de mest økonomisk udsatte pensionister til gode," lyder det fra Faglige Seniorers landsformand. 

 

Faglige Seniorer
via Listen To News