HK’ere til chefen: Ansæt fleksjobbere
Ny undersøgelse viser, at medlemmer af HK/Privat mener, deres arbejdsplads bør tage ansvar for at ansætte fleksjobbere.
HK Privats medlemmer mener, at virksomheder skal tage ansvar for at ansætte fleksjobbere
HK Privats medlemmer mener, at virksomheder skal tage ansvar for at ansætte fleksjobbere Modelfoto: Scanpix/Iris

Kontorassistenter, laboranter, sekretærer og andre medlemmer af HK/Privat mener, at deres arbejdsplads har et ansvar for at ansætte medarbejdere i fleksjob.

Det svarer seks ud af ti i en ny undersøgelse blandt mere end 1.500 repræsentativt udvalgte medlemmer, som analyseinstituttet Epinion har gennemført for HK/Privat.

Det glæder Marianne Vind, der er næstformand for HK/Privat.

- Det glæder mig helt vildt, at medarbejderne ser sig selv som en del af en rummelig arbejdsplads, siger hun.

Hun synes, at det skyder hul i arbejdsgivernes undskyldninger om, at det er besværligt at have fleksjobbere ansat.

- Dem, som burde synes, at det er besværligt at have fleksjobbere på arbejdspladsen, er jo dem som arbejder tæt sammen med dem - altså kollegerne. Det er dem, som skal overtage arbejdsopgaver, hvis fleksjobberen er syg, men det ser de altså ikke som noget problem, siger Marianne Vind.

Fleksjob gør plads til alle på jobbet

Hun tror også, at medarbejderne er glade for at se, at det godt kan lade sig gøre at være en del af arbejdsmarkedet, selvom man ikke kan være det på fuld tid eller fuld styrke.

- I en tid, hvor mange frygter fyringer, hvor pensionsalderen stiger og dagpengeperioden forkortes, betyder det meget for medarbejdere, at de kan se, hvordan man på trods af sygdom eller andre udefrakommende faktorer, kan fortsætte med at være en del af arbejdsmarkedet, siger Marianne Vind og uddyber:

- Ingen ved, om de selv en dag bliver syge eller kommer ud for en ulykke. Derfor giver det tryghed at vide, at selvom det skulle ske, er der stadig plads til én på arbejdsmarkedet, siger hun.

Opråb til virksomheder: Hyr fleksjobbere!

Undersøgelsen bør være en opsang til virksomhederne om, at de skal hyre nogle flere fleksjobbere og pakke deres modvilje til ansætte fleksjobbere væk, mener Marianne Vind.

- Det mest konkrete eksempel på arbejdsgivernes modvilje er jo, at ledigheden blandt fleksjobbere er tårnhøj. Det frustrerer mig helt vildt, at der er så mange arbejdsløse fleksjobbere, for det er virkelig en uholdbar og uudholdelig situation for dem, siger Marianne Vind.

HK har omkring 4.500 medlemmer, som er ansat i fleksjob. Knap seks ud af ti har fleksjob i en privat virksomhed, hver tiende i staten og hver tredje i en kommune. Derudover har HK omkring 1.100 medlemmer, som er visiteret til et fleksjob, men er ledige.

Generelt er der godt 68.000 fleksjobbere i Danmark. Et tal som har været støt stigende de seneste mange år. Det samme gør sig dog også gældende for antallet af ledige fleksjobbere, som modtager den såkaldte ledighedsydelse. Det gør i alt 31.000 personer, viser tal fra jobindsats.dk.

DI: Reform skyld i ledige fleksjobbere

Hos Dansk Industri (DI), som er af de største arbejdsgiverorganisationer på HK/Privats område, mener man ikke, at skylden for ledige fleksjobbere kan skydes på virksomhedernes modvilje til at ansætte dem.

- Jeg er ikke enig i, at virksomheder synes, at det er besværligt have fleksjobbere ansat. De fleste virksomhedsledere er enige i, at de i hvert fald har en moralsk forpligtigelse til ansætte medarbejdere i fleksjob, siger Steen Nielsen, der er underdirektør i DI.

Han mener i stedet, at det er fleksjobreformen, som trådte i kraft i 2013, der betyder, at det er blevet sværere for virksomhederne at ansætte fleksjobbere. Læs han forklaring her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.