Fagforening bekymret over borgmesters "hovedløse plan": Går ud over velfærden
Formand for HK Kommunal Midt, Karina Skovgaard Jørgensen, frygter, at besparelser i Odense Kommune kommer til at gå ud over velfærden. (Foto: Foto: Fagforbundet HK)
I Odense Kommune skal der spares, og det kommer højst sandsynligt til at gå udover administrativt personale. Formanden for HK Kommunal Midt kan ikke se, hvordan man skal spare, uden det går udover velfærden.

Fagforbundet HK er bekymret over, at Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, har varslet fyringer af op til 100 kommunale medarbejdere for at skabe mere velfærd. 

Karina Skovgaard Jørgensen, formand for HK Kommunal Midt, frygter, at fyringerne snarere vil have en negativ effekt på velfærden.

- Problemet er, at de administrative opgaver ikke bare forsvinder sammen med de 100 stillinger. Så er der bare nogle andre, der skal løse dem. Det kommer til at hvile på en pædagog eller en social- og sundhedshjælper, som så skal sidde og lave administrative opgaver.

- I min verden giver det ingen mening. HK'erne er de bedst kvalificerede til at udføre de nødvendige administrative opgaver, siger Karina Skovgaard Jørgensen.

Spørger man Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), ærgrer han sig da også over nødvendigheden for besparelser. Alligevel er han er positiv over for, at penge kan findes et sted, uden at der skæres på de såkaldte varme hænder inden for blandt andet hjemmeplejen.

- Det er selvfølgelig noget, vi skal være meget opmærksomme på det her. Vi må lave nogle rene snit og sige, at der er nogle ting, vi ikke skal lave mere, siger han.

Men Karina Skovgaard Jørgensen køber ikke præmissen om, at nogle ansatte kan spares væk.

- Alle stykker papir, der går igennem en HK’ers hænder, symboliserer en borger, der har brug for et eller andet fra kommunen. Lige meget hvor man skærer, så vil den arbejdsopgave tilfalde andre hænder. Borgerne vil opleve, at der bliver længere sagsbehandlingstid, hvilket allerede er en udfordring på grund af manglende ressourcer, siger hun.

For tidligt ude

Karina Skovgaard Jørgensen mener, at borgmesteren er for tidligt ude, eftersom tallene viser, at det først er i 2028, kommunen står til at mangle en halv milliard kroner.

- Han er 10 år for hurtigt ude. Der kan ske meget inden 2028, så jeg har lidt en fornemmelse af, at man sælger skindet, før bjørnen er skudt. Der er ingen tvivl om, at såfremt dette bliver en realitet, vil det også påvirke arbejdsmiljøet i en meget negativ retning, siger hun.

Borgmesteren er dog ikke enig i kritikken, da antallet af børn og ældre i kommunen er stigende de kommende ti år. Det vil sige, at der løbende vil mangle penge i perioden.

- Vi i Odense vil gerne reagere i tide. Vi får allerede fra næste år stigende udgifter til børn og ældre. Vi kommer til at mangle en halv milliard i 2028. Det vokser år for år. Hvis vi ikke gør noget nu, så skal vores medarbejdere løbe hurtige, siger han.

Hvem har ansvaret?

En ting borgmesteren og HK-formanden er enige i er, at diskussionen burde tages på Christiansborg i stedet for Odense Kommune alene.

- Vi oplever i lighed med andre danske kommuner, at der kommer flere ældre, der har brug for vores hjælp. Men der følger ikke penge med fra Christiansborg, siger Peter Rahbæk Juel.

- Borgmesteren er inde på noget af det rigtige, når han siger, at der bør komme noget fra politikerne på Christiansborg. Dette er en overordnet problemstilling, som må gælde for alle kommuner i Danmark i 2028, siger Karina Skovgaard Jørgensen.

Hun tilføjer, at HK også gør deres for at påvirke politikere på området.

- Og så skal medlemmerne af HK have tiltro til, at vi i hvert fald gør alt, hvad vi kan for at bremse denne hovedløse plan, siger hun.

via Listen To News