HK advarer: Cheferne snyder med din ferie
HK oplever i stigende grad, at deres medlemmer snydes for den lovmæssige varsling, inden de sendes på ferie.

Kontorfolkets fagforening HK råber nu vagt i gevær over for de chefer, som snyder deres ansatte i kontrakten.

HK oplever nemlig en stigende tendens til, at ansatte ikke får de lovmæssige tre måneders varsling omkring deres ferie, skriver Avisen.dk.

- Under den økonomiske krise har vi fået markant flere sager, hvor chefer snyder ansatte ved at skrive et ultrakort varsel ind i deres kontrakter, siger Jeanette Hahnemann, der er juridisk souschef i HK, til Avisen.dk.

Det er for groft, mener fagforeningen, der nu vil have rettens ord for, at cheferne går over stregen, når de skriver et kort varsel ind i kontrakten ved ansættelse af en medarbejder.

HK mener ikke, at en ny ansat kan forventes at være opmærksom på den lille, men vigtige detalje, når vedkommende skriver under på ansættelseskontrakten.

Kritikken undrer Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som ikke mener, at ordlyden i loven skal tages alt for bogstaveligt.

- Det er rart for den ansatte at blive varslet i god tid, men vi tolker loven sådan, at det er tilladt at aftale et kortere varsel end de tre måneder, hvis bare begge parter er indforståede, siger Flemming Dreesen, der er DA's ekspert i jobkontrakter, til Avisen.dk.

Men HK har set eksempler på kontrakter, der havde skåret ferievarslet helt ned til én dag, og det er ikke rimeligt, mener fagforeningen.

- Det er for groft, fordi den ansatte ikke får en jordisk chance for at holde ferie sammen med for eksempel mand og børn, hvis hun først bliver varslet få dage før ferien, siger Jeanette Hahnemann.

Fagforeningen mener, at det i høj grad er et spørgsmål om penge, når firmaer omgår ferieloven. Hvis en chef fyrer en ansat, der har et kort ferievarsel, beordrer chefen bare den ansatte på ferie, før hun har sidste arbejdsdag.

På den måde slipper chefen for at betale de ekstra feriepenge, som den ansatte har krav på, hvis hun har et langt varsel og derfor ikke kan beordres på ferie.

/ritzau/